Вы тут

Валянціна Быстрымовіч. «Добра прыгатаваная, і жабка смачная»


Адно з задавальненняў у падарожжы для мяне — гэта магчымасць пакаштаваць нейкую экзатычную мясцовую ежу. Яшчэ да паездкі на поўдзень Францыі я запланавала пакаштаваць: французскае віно, жабіныя лапкі, слімакоў, паштэт з качынай печані, сыры. Кажуць, там смачная ежа, порцыі вялікія, аднак жанчыны ўсе стройныя!


Тур у нас на 7 дзён. Сняданак у гатэлі — шведскі стол. Налягаю на інжырнае варэнне з круасанам. Раз прыехала, буду каштаваць і глядзець, худнець буду дома. Абедаем і вячэраем у рэстаранчыках. Яны тут невялікія і ўтульныя. Першае, што я спытала ў афіцыянта: «Ці ёсць у меню жабіныя лапкі і вінаградныя слімакі?»

Размаўляць складана: дрэнная англійская як у мяне, так і ў афіцыянтаў. З цяжкасцю зразумела, што слімакоў падаюць у рэстаранчыку за вуглом, а жабіныя лапкі — страва, распаўсюджаная ў Паўночнай Францыі, а тут, на Поўдні, яе няма. Шкада, жабіныя лапкі пралятаюць!

Аказваецца, кухні Паўночнай і Паўднёвай Францыі моцна адрозніваюцца. Кухня поўдня пераклікаецца з італьянскай: ежа больш тлустая, порцыі вялікія. А кухня Паўночнай Францыі блізкая да кухні Бельгіі: фламандскае рагу, пірог з цыбулі-парея, гарбузовыя вафлі, часночны суп, зялёныя вугры, каўбаскі з рубцоў.

Зайшлі з сяброўкай паабедаць у мясцовы рэстаранчык. Тройчы даследавалі меню, прыгледзеліся, што прынеслі за бліжэйшы столік... і замовілі малюскаў у вінным соусе з часнаком. Чакаем...

За суседнім столікам пара — яму пад пяцьдзясят, ёй пад трыццаць. Дама, грэбліва скрывіўшыся, нешта пстрыкае ў тэлефоне, ён манатонна есць малюскаў. «Ну што, лысы, завёў маладую — еш малюскаў!»- у думках з’едліва падкалола я. Навукова даказана: малюскі павышаюць патэнцыю.

Мяркуючы па выразе іх твараў — пара ў сварцы. Але абедаюць разам. Дакладней, абедае ён, а яна сядзіць са шклянкай вады і нешта піша ў тэлефоне. Аднак калі я асабіста паспытала страву, мой твар прыняў такi ж выраз.

Малюскаў нам падалі злёгку расчыненымі. Прасцей, паставілі на падстаўку гарачы рондальчык, у якiм у вінна-часночным соусе плавалі малюскі. Прадукт багаты бялком і вітамінамі. Каштую... Раскрываю ракавінку малюска і адной створкай выграбаю змесціва з другой.

Гарачы соус, які практычна дыміцца, пах часнаку і прыправаў... Ну, малюскі... Смак — на аматара. Не разумею, чым яны так падабаюцца людзям? Хоць на смак і колер таварышаў няма. Вырашыла: падабаюцца карыснасцю.

У ракавінках маленькія мідыі шэрага колеру і халадцападобнай кансістэнцыі... магчыма, трэба час, каб іх палюбіць? Не будзь амаль кіпячай падліўкі, сказала б, што малюскі сырыя. Але гарачае сырым не бывае!

Добра, не добра, а грошы заплачаны — есці трэба. Малюскаў з’ела з цяжкасцю. Падобна на тое, я не гурман. Раз кажуць, што смачна, значыць, так і ёсць. Проста не на мой густ, або да іх трэба прывыкнуць? Самая смачная ежа тая, якую еў у дзяцінстве. А ў дзяцінстве я ела суп-крупеню, дранікі, сала і агуркі з градкі. А падобныя ракавінкі мы збіралі на Лахве, але нам і ў галаву не прыходзіла іх пакаштаваць.

«Можа, не даварылі?» — паўстаў сумнеў. Аднак мужчына іх еў з веданнем справы, а ён мясцовы. Пасля ежы была лёгкасць і сытасць. І ўсё ж такі было ў іх нешта такое, што не давала мне спакою.

Наступным горадам у нашым падарожжы быў Сен-Трапе. Там мы абедалі ў рэстаранчыку на прыстані. На суседнім століку стаяў рондаль з малюскамі. Я звярнула ўвагу, што малюскі добра раскрытыя і мідыі жоўтага колеру.

Вырашыла паспрабаваць яшчэ раз... смачныя. Усё ж такі ўчарашнія малюскі былі іншымі: па кансістэнцыі і смаку. Вось так. Не ведаючы мовы, паразумецца цяжка. А узяўшы страву па прыкладу, можна ўляпацца, і прыйдзецца есцi сырое. 

Паштэт з печані качкі дзівосны. Порцыя маленькая, не ела, а смакавала патроху. Дорага, але смачна. Мой муж ніколі не есць печань курыцы або качкі, лічыць — субпрадукт. Паспрабаваў бы гэтую! Значыць, галоўнае — як прыгатавана! Добра прыгатаваная, смачная і жабка.

Спадабаўся казіны сыр. Дома да казінага малака не дакранаюся, а тут казіны сыр (са спецыфічным пахам) — смаката. Кожны дзень спрабую нешта новае, у асноўным морапрадукты. Смак іншы, магчыма таму, што прама з мора, або па-майстэрску прыгатавана?

А віно? Віно адпавядае ўсім крытэрам: і на сценачцы куфля пакідае разводы, і букет цудоўны, і галава ад яго не баліць. Хоць, магчыма справа ў колькасці выпітага.

Вінаградныя слімакi сталі любімай стравай. Іх падавалі ў многіх рэстаранах, і можна было купіць паўфабрыкат у краме і запекчы ў ЗВЧ. Непрывабныя, запечаныя з зялёнай прыправай прама ў ракавінках — рэальна смачныя. Чапляеш відэльчыкам і выцягваеш з ракавіны гарачанькую. Дзед Шчукар, напэўна, дадаў бы: «А яна пішчыць!» Запэўніваю — не пішчыць! Прыгатавана са спецыямі — смачная.

На час чакання замовы перад намі ў рэстаране паставілі перакус — аліўкавы алей і белы хлеб (бясплатна).

А ў дарагім рэстаране паднеслі чарачку лікёру, для дзіцяці — марозіва і сувенір. А калі б мы замовілі дарагі абед, то нас абслугоўвалі б адразу тры афіцыянты, падліваючы ў шклянку віно і падаючы стравы. Чаявыя — на меркаванне кліента.

Вось такую кухню я паспрабавала на поўдні Францыі. А жанчыны там сапраўды стройныя!

Валянціна БЫСТРЫМОВІЧ

Выбар рэдакцыі

Здароўе

Сезон грыпу чакаецца ў студзені — сакавіку. Эпідэміёлаг расказаў, як і калі лепш прышчапіцца

Сезон грыпу чакаецца ў студзені — сакавіку. Эпідэміёлаг расказаў, як і калі лепш прышчапіцца

З пачаткам навучальнага года рэгіструецца і рост захваральнасці на рэспіраторныя інфекцыі.

Жыллё

Кватэры разыходзяцца як гарачыя піражкі. 2023 год можа стаць сапраўды рэкордным

Кватэры разыходзяцца як гарачыя піражкі. 2023 год можа стаць сапраўды рэкордным

Як адзначаюць фінансавыя эксперты, рынак жылой нерухомасці выйшаў на беспрэцэдэнтна высокія паказчыкі па колькасці здзелак.

Культура

Кірыл Халецкі: «Мой дэбют адкрые магчымасці  для іншых маладых кінематаграфістаў»

Кірыл Халецкі: «Мой дэбют адкрые магчымасці для іншых маладых кінематаграфістаў»

З рэжысёрам «Кіношнікаў» — наша размова пра мары і іх увасабленне ў рэальнасць.

Культура

Як пакажуць мінулае ў кінастужцы «На другім беразе»

Як пакажуць мінулае ў кінастужцы «На другім беразе»

Хто здолее змяніць гісторыю ці змяніцца пад яе ўплывам?