На ручнік, скульптуры, карціны і нават замак з сыру можна было падзівіцца ў Гродне
Становіцца ўжо традыцыяй, што ў гродзенскім парку імя Жана Эмануэля Жылібера галоўнай «дзеючай асобай» з'яўляецца сыр. Гэта адбываецца падчас фестывалю, які збірае разам яго вытворцаў (сёлета — сыравараў з Гродна, Шчучына, Навагрудка, Ліды, Ашмян, Любані) і спажыўцоў.
Напярэдадні ў гродзенскім ААТ «Малочны свет» адбыліся прафесійная дэгустацыя і конкурс якасці сырнай прадукцыі. А ўжо на фестывалі праходзіла дэгустацыя народная: людзям прапанавалі пакаштаваць розныя кавалачкі сыру і яны, не ведаючы назваў, вызначалі сваіх «пераможцаў». Як потым аказалася, думкі большасці спажыўцоў супалі з рашэннем прафесійнага журы. У вытворчасці сыру галандскага і расійскага тыпу першынствавала ААТ «Малочны свет», мяккіх і расольных — ААТ «Малочная кампанія «Навагрудскія дары».
Мяркуючы па чэргах, што ўтвараліся да сырных павільёнаў, фестываль для яго ўдзельнікаў — справа не стратная. Да таго ж адбываецца не проста рэклама гэтага прадукту, але і яго папулярызацыя ў цікавых формах. Дзеці будавалі вежы з брыкецікаў плаўленых сыркоў, рабілі «сырныя» малюнкі. А дарослыя практыкаваліся са штангай, дзе грузамі з'яўляліся дзве 15-кілаграмовыя галавы сыру. Адзін з атлетаў падняў яе ажно 60 разоў. Пераможцы конкурсаў узнагароджваліся фестывальнай грашовай валютай — «сырнікамі». Паводле інфармацыі на банкнотах «дзяржаўнага банка Чызтаўна», яны забяспечваюцца запасам сыру, які потым можна было атрымаць на аўкцыёне.
Асабліва ўражвалі «сырныя» шэдэўры ўдзельнікаў конкурсу кулінарнага майстэрства. Вось, напрыклад, якую ідэю ажыццявіла кулінар з Ліды Аксана Палякова:
— Для сваёй работы я выбрала беларускі ручнік як наш нацыянальны абрадавы прадмет. Працавала на працягу трох дзён. Спачатку рабілася аснова, а потым укладваліся ўзоры, наносіўся бляск. Дзякуй спонсару, прадпрыемству «Малочны свет», якое прадаставіла ўдзельнікам конкурсу сваю прадукцыю. Шкада, вядома, што нашы вырабы не вечныя. Але ўсё ж мы паказалі, што сыр можна не толькі есці, але і творча працаваць з ім, рабіць цікавыя рэчы.
На фестывалі была прадстаўлена не толькі прамысловая, але і традыцыйная, так бы мовіць, хатняя прадукцыя. Са сваім сырам, тварагом, маслам, ды яшчэ і пірагамі на фестываль прыехалі жанчыны з вёскі Адэльск Гродзенскага раёна. І не толькі частавалі гасцей, але і праводзілі для іх майстар-клас, прапаноўвалі самім папрактыкавацца ў спрадвечных тэхналогіях.
Дарэчы, у нашых суседзяў, у Літве і Польшчы, даволі распаўсюджаны міні-сыраварні. Яны ствараюцца (як правіла, пры падтрымцы праектаў Еўрасаюза) дзеля развіцця бізнесу ў сельскай мясцовасці. Гэта не канкурэнцыя з буйнымі прадпрыемствамі, а рабочыя месцы ў вёсцы, цікавая прадукцыя, якая вырабляецца не ў прамысловым маштабе, а невялікімі партыямі, у разліку на пэўную катэгорыю спажыўцоў. У гэтым кірунку, мусіць, трэба працаваць і нам, тым больш што айчынныя «сырныя» прылаўкі, у параўнанні з тымі ж літоўскімі і польскімі, пакуль не надта багатыя па асартыменце.
Хаця, як засведчылі фестывальныя павільёны ў Гродне, навінак становіцца ўсё больш. Сёння гэта для нашых вытворцаў вельмі важна ў сувязі з новымі перспектывамі на расійскіх рынках. Зразумела, што попыт на беларускую прадукцыю там, па вядомых прычынах, павялічыўся. Але гэта не азначае, што можна аўтаматычна трапіць са сваім таварам у гандлёвыя сеткі. «Каб там замацавацца,— зазначыў выканаўца абавязкаў дырэктара Ашмянскага сыраробнага завода Станіслаў Раціна,— трэба адпавядаць вельмі сур'ёзным умовам, што прад'яўляюцца да якасці, упакоўкі прадукцыі. Толькі тады можна разлічваць на выгадны экспарт».
Барыс ПРАКОПЧЫК
«Дзесяцігоддзі школьнае харчаванне нашых дзяцей будавалася на аснове зборніка рэцэптур».
Што за таемнымі дзвярыма?