«Напішыце, калі ласка, якія гатункі бульбы змяшчаюць менш крухмалу, каб маглі ўжываць яе хворыя на цукровы дыябет. Хочацца ведаць канкрэтна, якія прадукты пры дыябеце ўжываць нельга, а якія зніжаюць цукар у крыві.
Ала, Полацкі раён».
Тлумачыць урач-эндакрынолаг Мінскага гарадскога эндакрыналагічнага дыспансера Наталля АСАВЕЦ:
—Прынцыпы харчавання пры цукровым дыябеце мала чым адрозніваюцца ад прынцыпаў здаровага харчавання, якімі павінны кіравацца ўсе людзі, калі яны клапоцяцца пра сваё здароўе. Харчаванне павінна быць збалансаваным: вугляводы — 50–60% сутачнай каларыйнасці рацыёну, тлушчы — 10–20%, бялкі — 15–30%. Неабходна харчавацца 5–6 разоў на дзень і невялікімі порцыямі. Апошні прыём ежы павінен складаць не больш за 10% ад сутачнага рацыёну, і гэта павінна быць не пазней за 3 гадзіны да сну.
Важна раўнамерна размеркаваць вугляводы на працягу дня. Не ўжываць лёгказасваяльныя вугляводы (салодкае, прысмакі). Аснову харчавання павінна складаць гародніна, далей — бялкі, а тлушчы — пераважна расліннага паходжання. Можна ўжываць 2–3 порцыі фруктаў і ягад з нізкім вугляводным індэксам. Адна порцыя — гэта адзін апельсін або два ківі.
Трэба вытрымліваць пітны рэжым. Зімой патрэба арганізма ў пітной негазаванай вадзе складае каля 1,5 л, летам — 2–2,5 л.
Пацыенты, якім неабходна знізіць вагу, трэба кантраляваць сутачную каларыйнасць ежы: яна не павінна перавышаць 1400–1500 ккал.
Калі мы не можам змяніць сваю спадчыннасць і нам даволі праблематычна пазбавіцца цалкам ад стрэсаў (хоць трэба вучыцца рэагаваць на іх), то карэкцыя харчавання — не такая ўжо складаная задача.
Пра стравы з бульбы можна сказаць наступнае. Больш за ўсё ўзровень глюкозы крыві павышае бульбяное пюрэ, у меншай ступені — вараная бульба і яшчэ менш — бульба смажаная. Але! Смажаная бульба ўсё ж такі наогул не рэкамендуецца пацыентам з цукровым дыябетам, паколькі валодае высокай каларыйнасцю, што не спрыяе зніжэнню вагі.
Вымочваць бульбу перад гатаваннем не мае сэнсу. Харчовых прадуктаў, якія зніжаюць узровень глюкозы крыві, не існуе. А вось зборы цукразніжальных траў існуюць і прадаюцца ў аптэчнай сетцы («Дыябетан», «Арфазецін»).
Каля 2,7% беларусаў маюць такое захворванне, як цукровы дыябет. Паводле разлікаў спецыялістаў, размова павінна ісці пра 6%, а гэта значыць, што палова хворых не ведае пра свой дыягназ і не атрымлівае неабходнае лячэнне.
У абсалютнай большасці выпадкаў размова ідзе пра цукровы дыябет 2 тыпу (1‑ы тып сустракаецца ў разы радзей). Цукровы дыябет 2 тыпу — захворванне, на ўзнікненне якога ўплывае шмат фактараў. Сярод іх — лішняя вага і атлусценне, спадчыннасць, вострыя і хранічныя стрэсы, працяглы прыём некаторых лекаў, вострыя сасудзістыя катастрофы (інфаркты і інсульты). Напрамую з атлусценнем звязаны феномен неадчувальнасці да ўласнага інсуліну (інсулінарэзістэнтнасць). Цукровы дыябет нельга вылечыць, але яго можна і трэба кантраляваць. Для гэтага неабходна перагледзець лад жыцця.
Самымі важнымі тут будуць:
}рацыянальнае харчаванне;
}зніжэнне і кантроль вагі;
}адэкватныя фізічныя нагрузкі;
}адмова ад курэння, абмежаванне алкаголю;
}медыкаментозная тэрапія.
Святлана БАРЫСЕНКА
Што за таемнымі дзвярыма?