Паколькі сапраўдны арак быў досыць дарагім, а пахваліцца змесцівам «прыемнай аптэчкі» хацелася кожнаму самавітаму гаспадару, існавала маса спосабаў імітаваць штосьці больш або менш падобнае да яго з падручных кампанентаў. Паняцця «кантрафакт» у тыя часы яшчэ не існавала, і таму адзін з такіх спосабаў без згрызот сумлення прыводзіцца нават у славутай «Літоўскай гаспадыні». Літоўска-беларускі кантрафактны арак рэкамендавалася рабіць з якаснай жытняй гарэлкі, якую пераганялі з вінным каменем, разынкамі, размарынам, чайным лісцем і іншымі кампанентамі і падфарбоўвалі карамеллю.
Выкарыстаць для фальсіфікацыі араку бульбяную гарэлку катэгарычна не рэкамендавалася: у літвінаў уласны гонар!
Пунш лічыўся напоем не для самотных алкаголікаў (занадта дорага і працаёміста), але для кампаній вялікіх і шумных, пераважна маладых, вясёлых, з прыгожымі паненкамі. У эпапеі Адама Міцкевіча «Пан Тадэвуш» менавіта пунш падводзіць да кульмінацыйнага моманту паэмы — бітвы патрыётаў з рускімі войскамі. Спачатку рускіх афіцэраў — капітана Рыкава і маёра Плута — спрабуюць залагодзіць пачастункам:
Суддзя даў кухару патрэбныя наказы:
Уміг бутэлькі ўнеслі, вазу, цукар, зразы.
Плут з Рыкавым так спрытна пачалі
ўвіхацца,
Піць часта і старанна ежай мацавацца,
Што ў паўгадзіны з'елі дваццаць
і тры зразы
І пуншу выхілілі не малой паўвазы.
Але Плут, паляк-здраднік на рускай службе, перабраўшы пуншу, пачаў нахабна заляцацца да дам, за гонар якіх давялося ўступіцца... А далей у маёнтку Сапліцова разыгралася сапраўдная бітва, пасля якой падзеі ў паэме развіваліся ўжо самым незваротным чынам. Рыкаў, дарэчы, быў вялікім аматарам пуншу, як і ладная частка рускага, і не толькі, афіцэрства яго часу. Калі яму прапанавалі немалы хабар, каб замяць крывавы інцыдэнт у Сапліцове, ён з годнасцю адмовіўся, зазначыўшы:
Я маю грош мой сціплы царскага служакі,
І хопіць мне на пунш і люлечку табакі.
А вас люблю, вось з вамі вып'ю, пагуляю.
Паем, пагутару і гэтак пражываю.
[caption id="attachment_63663" align="alignnone" width="400"] У вазах для пуншу,
якія прыйшлі з Захаду, гатавалі таксама
і айчынны крупнік.[/caption]
Трапіўшы на польскую і літоўска-беларускую глебу, пунш знайшоў тут моцнага мясцовага канкурэнта — крупнік. «Ідэалогія» абодвух напояў досыць блізкая: моцны алкаголь, цукар або мёд, спецыі... І тая ж самая вясёлая таварыская атмасфера пры гатаванні і спажыванні. Наш крупнік нават сталі гатаваць у тых самых вазах для пуншу. Да таго ж ён быў значна больш даступны па кошце і заснаваны на мясцовых (акрамя спецый) кампанентах. Так што, на сімвалічным узроўні крупнік лічыўся як бы патрыятычнай версіяй пуншу. Шкада толькі, што абодва яны ў нас ужо дазвання забытыя, а самі гэтыя старажытныя напоі саступілі месца навамодным кактэйлям...
Пунш старапольскі з жаўткамі
Гэты пунш не змяшчае араку, але затое захоўвае ў сабе сапраўдныя густы шляхты ўсёй Рэчы Паспалітай (не толькі Польшчы) яшчэ з канца ХVІІІ ст. Паколькі ўсе інгрэдыенты лёгкадаступныя, можна вельмі проста разумова паглыбіцца ў даўнейшую эпоху....
Складнікі: бутэлька чырвонага сухога віна, 2 жаўткі, 1-2 ст. лыжкі мёду, 2-3 лыжачкі цукру, 4 гваздзікі.
Спосаб прыгатавання: старанна ўзбіць жаўткі з цукрам. Мёд, гваздзіку і крыху віна ў асобным посудзе перацерці і працадзіць. Падагрэць астатняе віно, даліўшы туды працэджаную сумесь з гваздзікай і мёдам (не даводзячы да кіпення). Уліць гарачую сумесь ва ўзбітыя жаўткі тонкім струменьчыкам, працягваючы ўзбіваць. Калі вадкасць як след успеніцца, разліваць па шклянках. Падаваць гарачым.
Кухмістр Верашчака.
Чытайце яшчэ:
Пунш, заморскі дзядзька крупніку
З мастацтвам па жыцці.
Баявое ўзаемадзеянне найвышэйшага ўзроўню.
«Дзесяцігоддзі школьнае харчаванне нашых дзяцей будавалася на аснове зборніка рэцэптур».