Вы тут

Хатняя энцыклапедыя


Салата «Снег»

Спатрэбіцца: бульба — 3-4 шт.; курыная грудка — 1 шт.; цыбуля — 1 шт., яйкі — 6 шт.; маласольны або марынаваны агурок — 2 шт.; цвёрды сыр — 200 г; французская гарчыца — 2 ст. л.; маянэз — 200 г; кунжут для ўпрыгожвання.

Перш чым прыступіць да зборкі салаты, трэба падрыхтаваць цыбулю.

Пачысціце 1 буйную цыбуліну. Нарэжце яе дробна. У 150 мл кіпеню дадайце 2 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі і 4 ст. л. воцату. Заліце кіпенем і пакіньце марынавацца на 30 хвілін.
Загадзя адварыце бульбу і курыную грудку. Апошнюю нарэжце на кавалачкі, дадайце 1 ст. л. маянэзу ад агульнай колькасці.

Адварную бульбу надзярыце на тарцы, прысаліце. Выкладзеце на талерку і ўтрамбуйце лыжкай.

Зрабіце тонкую сетачку з маянэзу. Зверху — французская гарчыца.

Наступны пласт — грудка і марынаваная цыбуля. Злёгку ўтрамбуйце пласты.

Пакрыйце цыбулю зверху сетачкай з маянэзу. Наверх пакладзіце нарэзаны агурок.

Жаўткі натрыце на дробнай тарцы. Зрабіце маянэзную сетачку і прысыпце жаўтком. Зверху зноў дадайце маянэз. 

Наступны пласт — надзёрты цвёрды сыр. Зноў маянэзная сетачка.

Апошні пласт — надзёртыя яечныя бялкі. Упрыгожце іх чорным кунжутам для эфектнай падачы.

Салаціку лепш пастаяць у халадзільніку не менш за гадзіну.

Катлета «Гурба»

Спатрэбіцца: фарш мясны — 700 г; шампіньёны — 400 г; цыбуля — 1 шт.; бульба — 3 шт.; сыр — 100 г; маянэз; спецыі і соль — на смак.

Звычайныя катлеты падаваць да святочнага навагодняга стала проста... непрыстойна! Але варта разнастаіць іх некалькімі інгрэдыентамі — і яны будуць глядзецца не горш за любую іншую святочную мясную страву.

Для пачатку нам патрэбен мясны фарш. Прыгатуем яго як для самых звычайных катлет. Мяса прапусцім праз мясарубку з рэпчатай цыбуляй, пасолім і паперчым на смак. Падзелім прыгатаваны фарш на чатыры часткі. Фарміруем такія вялікія аладкі і выкладваем іх на бляху, засланую паперай для выпечкі.

Падрыхтуем грыбы. Пачысцім і парэжам. Абсмажваем грыбы і выкладваем іх на фарш.

Бульбу абіраем і надзіраем на буйнай тарцы. Выкладваем яе на грыбы і трохі солім. Далей робім сетачку з маянэзу.
Надзіраем сыр. Шчодра пасыпаем нашы катлеты сырам. Ставім у духоўку на 30 хвілін, выпякаем пры тэмпературы 180 градусаў.

Мандарыны ў шакаладзе

Выглядае эфектна, рыхтуецца за пару хвілін, падабаецца ўсім і ніколі не застаецца без увагі. Такі дэсерт — ідэальны фінал для вялікага застолля.

Спатрэбіцца: мандарыны (клеменціны) — 400 г (5 шт.), шакалад чорны — 50 г, шакалад белы — 50 г, какосавая стружка — 5 г, фісташкі — 35 г (ачышчаныя — 20 г). Пры неабходнасці масла — 0,25 ч. л.

Мандарыны лепш за ўсё браць салодкія ці кісла-салодкія. Шакалад падыдзе любы, які падабаецца. Упрыгожванне-абсыпку шакаладу можна наогул прапусціць або выкарыстоўваць любыя арэхі, какосавую стружку, буйную марскую соль, кавалачкі сухафруктаў.

Ачысціце арэхі і адвольна насячыце нажом. Хай будуць кавалачкі і буйнейшыя, і драбнейшыя. Так з выгляду атрымаецца нават цікавей. Мандарыны акуратна абярыце ад лупіны і белых злучальных валокнаў. Буйныя разбярыце на асобныя долькі, а дробныя можна пакінуць у выглядзе лустачак з дзвюх злучаных долек.

Імкніцеся не пашкодзіць абалонку долек, паколькі на пашкоджаныя будзе дрэнна класціся шакалад і яны хутчэй страцяць свежы выгляд.

Разламайце шакалад на дробныя кавалачкі і растапіце ў мікрахвалевай печы або на вадзяной лазні.

Памятайце простае правіла абыходжання з шакаладам — ніякай вады! Сухая ёмістасць для растоплівання, сухая лыжка для памешвання. Калі для растоплівання змяшчаеце ёмістасць з шакаладам у ваду — яе кіпенне павінна быць слабым, каб пырскі не трапілі ў ёмістасць з шакаладам.

Калі растоплены шакалад гусцейшы, чым хацелася б (гэтым часам грашыць белы шакалад), развесці яго можна, дадаўшы трохі (літаральна па 0,25 ч. л.) масла. Даданне масла зробіць шакалад больш вадкім і гладкім, што дазволіць пакрываць садавіну больш тонкім пластом, але і застываць ён будзе крыху даўжэй.

Абмакніце падрыхтаваныя долькі мандарынаў у растоплены шакалад, так, каб ён пакрыў іх прыкладна да паловы. Страсіце лішкі шакаладу назад у ёмістасць. Выкладзіце кавалачкі мандарынаў на ліст пергаментнай паперы. Адпраўце дэсерт у халадзільнік прыкладна на 10-15 хвілін, каб шакалад застыў. А калі трэба яшчэ хутчэй — літаральна на некалькі хвілін у маразільную камеру. Як толькі шакалад застыне — дэсерт можна падаваць на стол.

Выбар рэдакцыі

Моладзь

Аліна Чыжык: Музыка павінна выхоўваць

Аліна Чыжык: Музыка павінна выхоўваць

Фіналістка праекта «Акадэмія талентаў» на АНТ — пра творчасць і жыццё.

Калейдаскоп

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

На гэтым тыдні Цяльцы будуць проста незаменныя ўсюды, дзе іх ведаюць.

Грамадства

Курс маладога байца для дэпутата

Курс маладога байца для дэпутата

Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.