Вы тут

Навуковец расказаў, якія якасці ў трэцім тысячагоддзі павінна мець... бульба


У Беларусі ўбіраюць другі хлеб. Ураджайнасць бульбы ў гаспадарках краіны вышэйшая за мінулагоднюю: кожны гектар дае каля 360 цэнтнераў. Ужо сабрана звыш 150 тысяч тон. Усяго ж гэтай восенню ў сельгасарганізацыях трэба будзе ўбраць бульбу з плошчы 26 тысяч гектараў, як і летась. І калі тады вынікам працы аграрыяў сталі 789,9 тысячы тон бульбы, то сёлета, відавочна, ураджай будзе яшчэ вышэйшы.


Цешыць ураджай бульбы і дачнікаў, і гаспадароў прысядзібных участкаў, нягледзячы на чэрвеньскую засуху. І ўсё ж, кажуць вучоныя, у галіне селекцыі бульбы ёсць яшчэ вельмі шмат напрамкаў работы. Што ў планах у селекцыянераў, мы спыталі доктара сельскагаспадарчых навук, галоўнага навуковага супрацоўніка аддзела селекцыі НПЦ НАН Беларусі па бульбаводстве і плодаагародніцтве Георгія Піскуна.

Найважнейшыя задачы

— Георгій Іванавіч, у гэтым годзе для многіх сельскагаспадарчых культур склаліся экстрэмальныя ўмовы. Што можа супрацьпаставіць зменам клімату сельгаснавука?

— Падобныя экстрэмальныя перыяды ў апошні час паўтараюцца з году ў год: чэрвень з высокімі тэмпературамі і практычна без ападкаў, і ападкі ліўневага характару ў ліпені ды жніўні, калі літаральна залівае палі. І гэта ўжо трэба ўспрыняць як данасць: так змяняецца клімат. Для бульбы гэта азначае абвастрэнне раней малазначных у нашай кліматычнай зоне хвароб. У першую чаргу альтэрнарыёз — ён праяўляецца канцэнтрычнымі карычневымі плямамі на клубнях. Шкода ад гэтай хваробы павялічваецца — асобныя сарты (асабліва раннія) былі амаль цалкам ёю пашкоджаныя. І калі метады эфектыўнай барацьбы і прэпараты для аховы бульбы ад больш звыклага для Беларусі фітафтарозу распрацаваныя і паспяхова выкарыстоўваюцца, то для альтэрнарыёзу іх яшчэ толькі трэба ствараць — і гэта цяпер першарадная задача.

— І ўсё ж ураджай бульбы сёлета радуе…

— Так, ён большы за леташні. Пакуль бульбу ўбіраюць у некаторых рэгіёнах — гэта такія гаспадаркі, як Талачынскі кансервавы завод — або, напрыклад, вядомая гаспадарка «Дзіяна» (Магілёўская вобласць, Шклоўскі раён): там саджаюць па 1200 гектараў, і кожны год ураджайнасць складае каля 400 цэнтнераў і вышэй. Паводле апошняй зводкі, у сярэднім па краіне ўраджайнасць дасягае 358 цэнтнераў, і гэта — еўрапейскі ўзровень. Ужо сёння можна прагназаваць, што ў цэлым ураджай бульбы сёлета будзе нядрэнны. Але ў сувязі з чэрвеньскай спякотай пад кустамі завязалася мала клубняў (асабліва ў ранніх сартоў). У далейшым рост клубняў быў нармальны, і, як вынік, сёлета будзе пераважаць вельмі буйная фракцыя. Іншымі словамі, будзе адчувацца недахоп насеннай фракцыі. Акрамя таго, могуць узнікнуць некаторыя складанасці з захоўваннем: з-за пераўвільгатнення глебы ў ліпені клубні мелі недастаткова кіслароду, і падчас захоўвання гэта праявіцца — бульба можа загніваць. Але вернемся да таго, што могуць супрацьпаставіць селекцыянеры змяненню клімату. 

Я вывучаю дадзенае пытанне ўжо на працягу дзесяці гадоў і лічу, што ў нейкай ступені трэба мяняць стратэгію селекцыі. Па-першае, ствараючы новыя сарты, належыць рабіць упор на ўстойлівасць да засухі і высокіх тэмператур, адначасова — закладваць трываласць да пераўвільгатнення. І другі найважнейшы крытэрый — устойлівасць да хвароб, у першую чаргу да альтэрнарыёзу.

«Патрэбныя разнастайныя сарты»

— Які цяпер сартавы састаў бульбы на нашых палях?

— На працягу апошніх гадоў сарты беларускай селекцыі з году ў год займаюць не менш за 60-70% плошчаў. З сярэдняранніх сартоў не здае свае пазіцыі «брыз», з бульбы сярэдніх тэрмінаў паспявання на першым месцы «скарб», з сярэдняпозніх — «вектар». Гэтая тройка ў лідарах. 

З сярэдняранніх сартоў у апошні час шырока распаўсюдзіўся створаны ў 2016–2017 гадах «маніфест». 

З новых у ранняспелай групе добры вынік паказваюць «першацвет» і раяніраваны літаральна два гады таму сярэдняранні сорт «мастак». З сярэдняспелых сартоў практыкам (у першую чаргу фермерам і прыватнікам) спадабаўся «водар», унесены ў Дзяржаўны рэестр летась, а таксама сорт «гарантыя». Адзначу, што «водар» па прадукцыйнасці пераўзыходзіць «скарб», ды, на мой погляд, таксама і па смакавых якасцях. З сярэдняпоздніх сартоў у апошні час распаўсюджанне атрымалі «нара» і «рубін». Трэба сказаць, што ў «рубіна» і «гарантыі» самая высокая ўстойлівасць, мабыць, з усяго сусветнага асартыменту, да фітафтарозу.

А ў цэлым (і такая стратэгія распрацавана ўжо даўно) і гаспадаркам, і фермерам, і прыватнікам мэтазгодна з улікам сучасных кліматычных асаблівасцяў мець як мінімум тры сарты розных груп спеласці. Напрыклад, у адзін год можа «стрэліць» больш ранні сорт, у іншы — сярэдняспелы або сярэдняпозні. Сёлета склаліся такія ўмовы, што найбольшую прадукцыйнасць пакажуць сярэдняпознія сарты — «вектар», «журавінка», з навейшых — «нара» і «рубін».

— А калі казаць аб самых новых сартах — ці ёсць да іх цікавасць у практыкаў сельскай гаспадаркі? Напрыклад, да сорту бульбы з фіялетавай мякаццю, які быў створаны нядаўна?

— Фіялетавых сартоў у нас пакуль два, абодва знаходзяцца на дзяржаўным сортавыпрабаванні. «Сапфір» выпрабоўваецца другі год, «лекар» — першы. Яны яшчэ не ўнесены ў дзяржаўны рэестр, але ў нашым інстытуце вядзецца па іх насенняводства, і ўжо сёння да пасяўнога матэрыялу ёсць вялікая цікавасць, у першую чаргу ў фермерскіх гаспадарак і прыватнікаў, а таксама ў прадпрыемстваў, якія выпускаюць чыпсы. Акрамя таго, сёлета мы выпрабоўваем гібрыд — яго пакуль не перадалі ў Дзяржкамісію, і ён называецца проста наборам лічбаў, імя атрымае пазней. Гэты гібрыд мае ярка-ружоваю мякаць, стравы з яго — ад пюрэ да чыпсаў — атрымліваюцца вельмі прывабнымі вонкава. Дадам, што каляровыя сарты бульбы маюць цэлы спектр карысных для здароўя ўласцівасцяў, таму будуць запатрабаваныя і рэстаранамі, і для дзіцячага харчавання.

— Ці давяраюць прыватнікі — фермеры, індывідуальныя прадпрымальнікі — айчынным сартам?

— Я не сказаў бы, што прыватнікі больш давяраюць бульбе замежнай селекцыі. Вядома, у заходніх кампаній выдатна працуюць маркетынг і рэклама, яны моцна «раскручваюць» свае навінкі. Але фактычна іх дасягненні часцяком бываюць пераацэненыя — і практыкі тое бачаць. Скажам, разрэкламаваная «каралева Ганна» ў мяне ў калекцыі з таго часу, як яе раяніравалі ў Беларусі. І я не сказаў бы, што ў ёй ёсць нешта асаблівае — ні па ўраджайнасці, ні па смакавых якасцях. Беларускім сартам таксама не перашкодзіў бы агрэсіўны маркетынг. Хоць яны і так карыстаюцца попытам. Кожны год увосень адбою няма: «Дайце «першацвет», «маніфест», «вектар», «водар», «нару» і гэтак далей. Беларускія сарты запатрабаваныя і ў гаспадарках, і ў фермераў, і ў дачнікаў.

— Пагаворым аб перспектывах. У які бок, скажам так, сёння ідзе селекцыя бульбы?

— Сёння патрэбныя разнастайныя сарты. У першую чаргу, натуральна, сталовыя, якія выкарыстоўваюцца ў свежым выглядзе для гатавання розных страў. Таксама ва ўсім свеце, і ў тым ліку ў нас, хуткімі тэмпамі развіваецца вытворчасць бульбапрадуктаў — чыпсаў, фры, сухога пюрэ, вакуумаванай бульбы. У Расіі, напрыклад, літаральна за некалькі гадоў з 1% ад агульнага аб’ёму ўраджаю перапрацоўка культуры на бульбапрадукты вырасла да 15%. Сёння гэта найбольш перспектыўны напрамак. У краінах Заходняй Еўропы на бульбапрадукты адпраўляецца ад 40% да 60% ураджаю. У Беларусі на Талачынскім кансервавым заводзе пабудавана сучаснае прадпрыемства па вытворчасці бульбы фры, якое можа вырабляць да дзесяці тысяч тон прадукцыі за год, і сёння яно выходзіць на такія аб’ёмы. Гэта дазваляе цалкам закрываць рэспубліканскія патрэбы (каля 2,5 тысячы тон), а астатняе адпраўляецца на экспарт — і пакупнікі знаходзяцца адразу. Найбольшыя аб’ёмы забіраюць Казахстан і Кітай. А для вытворчасці кожнага віду бульбапрадуктаў неабходныя свае сарты з тымі ці іншымі асаблівасцямі... Таксама важны напрамак работы — сарты для вытворчасці крухмалу. Крухмал неабходны ў дзясятках сфер: ад тэкстыльнай і папяровай прамысловасці да фармацэўтыкі, медыцыны, харчовай вытворчасці. У нас у краіне працуюць сучасныя прадпрыемствы па вытворчасці крухмалу, якія выпрацоўваюць ад 16 да 25 тысяч тон у год. І тут ёсць важны нюанс. Чым вышэйшая колькасць крухмалу ў клубнях, тым большая эфектыўнасць яго вытворчасці. Кожны дадатковы працэнт крухмалу павышае рэнтабельнасць вытворчасці на 5%, а мінімальная рэнтабельнасць можа быць атрымана, калі сыравіна паступае з крухмалістасцю вышэйшай за 15%. 

У Беларусі створана цэлая лінейка крухмалістых сартоў бульбы — ад «архідэі» (18-20%) да «здабытку» (каля 26% крухмалу ў клубнях). Але практыка паказвае, што з клубняў з утрыманнем крухмалу вышэй за 22% яго практычна немагчыма атрымаць цалкам. Таму я мяркую, што аптымальная крухмалістасць тэхнічных сартоў павінна быць у межах 18-22%, і лепш ствараць не чыста тэхнічныя сарты, а сталова-тэхнічныя. Тады клубні прыдатнага памеру можна выкарыстоўваць для перапрацоўкі на тыя ж самыя бульбапрадукты, а нестандартную фракцыю — на крухмал. Менавіта такі наш сорт «баярскі» — рашэнне Дзяржаўнай камісіі па сортавыпрабаванні ў дачыненні да яго будзе прынята неўзабаве. Яго можна выкарыстоўваць і для перапрацоўкі на крухмал, і ў кулінарыі, ён пасуе для вытворчасці сухога бульбянога пюрэ. Дарэчы, чыста тэхнічныя сарты (з утрыманнем крухмалу на ўзроўні 22-26%) у кулінарыі могуць быць вельмі смачнымі. Іншая справа, што гэта не занадта карысна для здароўя: усё ж крухмал — вугляводы.

«Красавік», «Венера», «Умка»

— Існуе міф, што бульба — наогул не надта карысная ежа…

— І зусім неабгрунтаваны. Бульба — у першую чаргу вітамін С. Нават пасля тэрмічнай апрацоўкі гэтага вітаміну ў клубнях застаецца каля 60%, асабліва калі варыць бульбу не абіраючы. 300 грамаў бульбы ў дзень задавальняюць сутачную патрэбу арганізма ў дадзеным вітаміне. Акрамя таго, бульба змяшчае вялікую колькасць калію, то-бок яе рэгулярнае спажыванне — прафілактыка сардэчна-сасудзістых захворванняў. Бульба — гэта таксама клятчатка, мікраэлементы, незаменныя амінакіслоты. І гэта бялок, які па карыснасці прыраўноўваецца да курынага. Яшчэ гадоў 50 таму — і доўгі час да таго — асноўнымі складнікамі рацыёну ў сельскай мясцовасці былі бульба, хлеб, сала і малако. Усе тыя прадукты, якія сучасная дыеталогія часта не прымае. У маім дзяцінстве менавіта яны складалі аснову харчавання ў вёсцы, адкуль я родам (яна ў Карэліцкім раёне). І трэба сказаць, што ў нашай вёсцы і сёння рэдка пажылыя людзі не дажываюць да 90 гадоў. А ў цэлым, любыя якасныя прадукты харчавання даюць карысць, калі ўжываць іх не празмерна і ў правільным спалучэнні з іншымі.

— Чым парадуюць беларускія селекцыянеры аграрыяў (і ўрэшце, спажыўцоў) у найбліжэйшай будучыні?

— Штогод у дзяржаўную камісію па сортавыпрабаванні мы перадаём мінімум два сарты бульбы. І работа не спыняецца. Можа ўзнікнуць пытанне: навошта нам столькі сартоў? Але гэта пытанне абывацельскае. Прывяду прыклад. Замежныя сарты цяпер у Беларусь практычна не паступаюць. І добра, што наша краіна не зрабіла ўхіл у бок сартоў замежнай селекцыі. У нас на плошчы пад сартамі беларускай селекцыі, як я ўжо казаў, прыпадае 60-70%. А на замежныя сарты пакуль застаецца каля 30%. Кіраўнік дзяржавы адзначае, што каля 20% сартоў замежнай селекцыі на палях краіны — гэта правільна: для параўнання, каб была здаровая канкурэнцыя, каб не заніжаць планку. А вось у Расіі некалі быў зроблены ўпор на сарты заходняй селекцыі. У іх свайго пасяўнога матэрыялу штогод — каля 10-15% ад агульнай плошчы, занятай пад бульбу. І сёння гэта праблема. Год-два ім яшчэ будзе хапаць насеннага матэрыялу, а далей? Так хутка сваё насенняводства не адновіш. Так што змяншаць тэмпы селекцыйнай работы мы не плануем. З новых сартоў цяпер праходзяць дзяржаўныя сортавыпрабаванні адзін-два сарты ў кожнай групе. У ранняй гэта, напрыклад, чырвонаклубневы сорт «красавік», а таксама «дзясятка» і «умка» (з беласнежнай мякаццю). З сярэдняранніх — нам пастаўлена задача да наступнага года перадаць у дзяржкамісію новы сорт з пэўнымі якасцямі для вытворчасці бульбы фры. З сярэдняспелых сортавыпрабаванне праходзяць «баярскі», «вілія», «венера» і «лекар». З сярэдняпозніх — «сапфір». Усе гэтыя сарты — «на падыходзе», у найбліжэйшай будучыні іх змогуць ацаніць і дачнікі, і гаспадаркі.

— Вяртаючыся да ўраджайнасці, з якой мы пачалі гутарку: як вы лічыце, ці трэба яе ўзнімаць яшчэ вышэй, закладаючы гэты крытэрый у новыя сарты?

— Што датычыцца ўраджайнасці, то ўсе нашы новыя сарты маюць патэнцыяльную ўраджайнасць не ніжэй за 50 тон з гектара, а ў асноўным — 60-70 тон з гектара. І, на мой погляд, гэтага ўзроўню дастаткова. Больш слушна засяродзіцца на іншых крытэрыях — напрыклад, на смакавых якасцях, на патрабаваннях па сухім рэчыве, на нізкіх паказчыках рэдукуючых цукроў і іх стабільным утрыманні на працягу ўсяго тэрміну захоўвання клубняў. адносна рэдукуючых цукраў існуюць дакладныя патрабаванні, асабліва гэта датычыцца сартоў для перапрацоўкі на бульбапрадукты. Для вытворчасці якасных і смачных чыпсаў утрыманне рэдукуючых цукроў у клубнях не можа перавышаць 0,2%, для бульбы фры дапушчальна да 0,4%. Вельмі важны аднолькавы памер клубняў: для чыпсаў — кругла-авальныя, да 60 міліметраў у дыяметры, для бульбы фры — падоўжаныя, 9-11 сантыметраў даўжынёй. Акрамя таго, у кожны новы сорт, як я ўжо казаў, важна закласці ўстойлівасць да захворванняў, засухі, высокіх тэмператур і пераўвільгатнення глебы. Словам, патрабаванні растуць пастаянна. І ўзяць гэтую вышыню — пытанне нашага прафесіяналізму і навуковай кампетэнтнасці.

Аляксандра АНЦЭЛЕВІЧ

Фота аўтара

Выбар рэдакцыі

Моладзь

Аліна Чыжык: Музыка павінна выхоўваць

Аліна Чыжык: Музыка павінна выхоўваць

Фіналістка праекта «Акадэмія талентаў» на АНТ — пра творчасць і жыццё.

Калейдаскоп

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

На гэтым тыдні Цяльцы будуць проста незаменныя ўсюды, дзе іх ведаюць.

Грамадства

Курс маладога байца для дэпутата

Курс маладога байца для дэпутата

Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.