Вы тут

Хто і навошта вырошчвае «лазу даўгалецця» ў Беларусі?


Турыстычныя даведнікі любяць уключаць у апісанні той ці іншай краіны звесткі, якія пачынаюцца з займенніка «самы»: самы паўночны або паўднёвы пункт, самая вялікая колькасць азёраў, балот, горных вяршынь... У прынцыпе, звестак, якія пачынаюцца са слова «самы», пры жаданні можна знайсці нямала аб кожнай краіне свету. І Беларусь — не выключэнне.


Беларускі вінаград смачнейшы за імпартны, адзначаюць і спажыўцы, і навукоўцы.

Была сярод падобных даных аб нашай краіне і такая «рэгалія»: Беларусь — самая паўночная краіна, дзе можна вырошчваць вінаград. Была, таму што ў сувязі са змяненнем клімату гэтая мяжа адсунулася на поўнач.

— Паўночная мяжа вырошчвання вінаграду пачала адсоўвацца гадоў 30 таму. Сёння вінаград ужо вырошчваюць і ў раёне Санкт-Пецярбурга, і ў Прыбалтыцы, Швецыі, Нарвегіі — амаль да 60-й паралелі, — тлумачыць кіраўнік клуба «Паўночны вінаград», навуковы супрацоўнік аддзела селекцыі пладовых культур РУП «Інстытут пладаводства» Уладзімір Усцінаў.

І гэта звязана не толькі са змяненнем клімату, адзначыў навуковец. Гадоў 30-40 таму селекцыянеры пачалі атрымліваць сарты вінаграду з ультрараннім тэрмінам паспявання, і за кошт гэтага змянілася мяжа распаўсюджвання дадзенай культуры. Чатыры дзесяцігоддзі таму гэтая мяжа дакладна праходзіла праз Магілёў, Мінск і Гродна: на поўдзень ад яе вінаград рос, на поўнач — ужо не, як ні старайся. У нашы дні вінаград можна вырошчваць па ўсёй тэрыторыі Беларусі. І ўсё ж асартымент сартоў на Віцебшчыне істотна ніжэйшы за Берасцейшчыну, бо вегетацыйны перыяд, які ёсць «у запасе» ў раслін у гэтых двух рэгіёнах, адрозніваецца ў сярэднім на цэлых тры тыдні.

Беларускі — смачнейшы!

Аднак у нашай кліматычнай зоне і сёння вырошчванне вінаграду патрабуе не толькі працавітасці, але і ведаў, і творчага падыходу. Хто і навошта вырошчвае гэтую цеплалюбівую культуру ў нашай зусім не паўднёвай краіне?

У асноўным гэта аматары, распавядае Уладзімір Мікалаевіч. Проста гаспадары прысядзібных і дачных участкаў. Ёсць фермерскія гаспадаркі, якія зрабілі стаўку на гэтую нетыповую для Беларусі культуру. Яны вырабляюць вінаград для рэалізацыі на рынку, у многіх заключаны дагаворы з кафэ і рэстаранамі. Вінаград фермеры і проста прыватнікі вырошчваюць у асноўным у цяпліцах. Больш за ўсё такіх цяпліц — пад Пінскам, Гомелем, Лідай, на Берасцейшчыне. Зрэшты, аматары — гаспадары асабістых «сотак» — вырошчваюць вінаград і вакол Мінска (Салігорск, Слуцк, Капыль), і ў Гродзенскай вобласці, і нават на Віцебшчыне.

У асноўным у Беларусі пераважаюць сталовыя сарты расійскай і ўкраінскай селекцыі. Справа ў тым, што вінныя сарты патрабуюць адкрытага грунту, а ў адкрытым грунце ў нашых шыротах вырасціць вінаград неверагодна складана, таму дадзены кірунак пакуль развіваецца не надта актыўна. Хоць некаторыя аматары спрабуюць і гэта — у такім выпадку яны выкарыстоўваюць старыя французскія сарты: класіку, створаную многія дзесяцігоддзі таму, распавёў суразмоўнік. Беларуская селекцыя вінаграду актыўна развівалася ў 1960-я гады, але на сённяшні дзень у ёй няма неабходнасці: пакуль эканамічна мэтазгодна засяродзіцца на больш прыдатных для нашай кліматычнай зоны культурах, а што датычыцца вінаграду — проста адаптаваць ужо існуючыя сарты пад нашы ўмовы. А ў цэлым, па прагнозах спецыялістаў, развіццё вінаградарства ў Беларусі і далей будзе ісці з акцэнтам на сталовыя сарты. Таму што гэта — сапраўды атрымліваецца.

— Па смакавых і спажывецкіх якасцях беларускі вінаград смачнейшы за імпартны, — адзначае Уладзімір Усцінаў. — І разнастайнасць смакаў значна багацейшая, чым тыя камерцыйныя сарты, якія «прыязджаюць» у Беларусь. Імпартны вінаград здымаецца ў стадыі недаспеласці і даспявае ўжо ў дарозе. Плюс апрацоўка прэпаратамі, каб прадухіліць гніенне. Беларускі вінаград сёння знялі з расліны, а самае позняе — заўтра ён ужо рэалізуецца пакупніку.

Таннейшым айчынны вінаград у параўнанні з імпартным быць не можа — тая ж цана або трохі даражэй. Як і любы фермерскі прадукт. Справа і ў аб'ёмах вытворчасці, і ў ступені механізаванасці вытворчых працэсаў на буйных сельгаспрадпрыемствах у параўнанні з падворкам прыватніка. Затое ў наяўнасці ўсе плюсы прадукту «арганік»: экалагічна чыстая вытворчасць, «самая першая свежасць». А таксама той факт, што прыватнік, у адрозненне ад буйных вытворцаў, можа дазволіць сабе, выбіраючы сарты для вырошчвання, залажыць у аснову гэтага выбару не толькі (і не столькі) іх прадукцыйнасць, устойлівасць да хвароб і лёжкасць, а ў першую чаргу смакавыя якасці. Гэтым і тлумачыцца разнастайнасць сталовых сартоў вінаграду айчыннай вытворчасці — ад малочна-белага, зялёнага, далікатна- і ярка-ружовага да вішнёвага, бардовага, фіялетавага і сінявата-чорнага, з костачкамі і без костачак.

Беларускі вінаград — прадукт сезонны, як, уласна кажучы, і наканавана вінаграду. Пакаштаваць яго можна ў жніўні-верасні ў першую чаргу на рэгіянальных рынках — у сталіцу ён не заўсёды «даязджае». І спецыялісты раяць выбіраць менавіта яго: па смаку і карыснасці ён адназначна выйграе. Зрэшты, акінуць позіркам усё вінаградарства нашай краіны і параўнаць смак зручней за ўсё на штогадовай «вінаграднай» выставе-кірмашы ў Самахвалавічах — яна праходзіць у жніўні, на яе прывозяць гронкі, а таксама ўласнае віно і разынкі з усёй Беларусі. Дарэчы, на яе прыязджаюць і вінаградары з суседняй Расіі, іншых краін. Яшчэ адна (дарэчы, больш блізкая па часе) важная дата для беларускіх вінаградараў — у красавіку: калі штогод на пляцоўцы перад Інстытутам пладаводства адкрываецца продаж саджанцаў найлепшых і незвычайных сартоў вінаграду. Заўважым, што ў Інстытуце пладаводства ў Самахвалавічах сабрана калекцыя з 500 сартоў вінаграду, якія вырошчваюцца ў Беларусі. А на прысядзібных участках беларускіх аматараў вінаградарства сёння расце ўжо 800 сартоў. Вінаградарства ў нашай краіне развіваецца не адно дзесяцігоддзе. І ўжо больш за 20 гадоў — з 2000 года — існуе клуб «Паўночны вінаград».

Вінаград фермеры і проста аматары вырошчваюць у асноўным у цяпліцах

Практыкаванне для розуму

— Вырошчваю трыццаць сартоў вінаграду. Напрыклад, радуе «Юбілей Новачаркаска» — вага гронкі па 2 кг, а кожная ягадка — 5 см, — успамінае напярэдадні новага садова-агароднага сезона мінулыя ўраджаі адзін з найстарэйшых удзельнікаў клуба «Паўночны вінаград» Іван Яловік. — Між тым, Беларусь знаходзіцца за межамі прамысловай зоны вырошчвання вінаграду. І дораць радасць не толькі сакавітыя гронкі, але і тое, што і ў нашым клімаце, калі прыкласці да справы веды і працавітасць, вінаграднік можа даваць высокія ўраджаі.

Наогул, вінаграднік — гэта цяжкая праца нават у краінах з аптымальным для такой культуры кліматам. Але мужчын і жанчын у клубе вінаградараў — практычна пароўну.

— Лічыцца, што не жаночая гэта справа — вінаград вырошчваць. Але я спраўляюся, — усміхаецца Людміла Юзафатава, яшчэ адна з найстарэйшых беларускіх вінаградараў. — У мяне на ўчастку — 150 сартоў вінаграду, а кустоў — больш за 200. Вінаград — тая культура, якая ўлюбляе ў сябе і не адпускае: калі атрымаеш ураджай адзін раз, спыніцца ўжо немагчыма.

Людміла Васілеўна распавядае, што вырошчваннем вінаграду захапілася ў даволі сталым узросце — раней і не думала, што будзе нешта вырошчваць. Трэба сказаць, людзей, чый жыццёвы шлях да сустрэчы з гэтай культурай не быў звязаны з працай на зямлі, у клубе беларускіх вінаградараў большасць. А потым сустрэча адбылася — і яны ўлюбіліся ў гэтую няпростую справу. І менавіта ім скарылася вяршыня — атрыманне высокіх ураджаяў «сонечнай ягады» ў халодным для згаданай культуры клімаце.

— Любоў да зямлі ў мяне «родам з дзяцінства»: наш род — сялянскі. А чаму менавіта вінаград? Ды проста ў нашым клімаце гэта сур'ёзная праца для розуму.

Яшчэ ў антычнасці старажытныя лекары называлі вінаград «лазой даўгалецця». І справа не толькі ў хімічным складзе гэтай ягады і яе карысці для здароўя...

— Калі пасадзіць вінаград «наўдачу», выніку не будзе, — кажа Уладзімір Усцінаў. — Гэта культура, максімальна адчувальная да клопату і ўвагі. Ні адна расліна так не рэагуе на правільны догляд, як вінаград. Трэба разумець, што робіць вінаградар і для чаго ён тое робіць. Таму ўраджай вінаграду, асабліва ў нашых шыротах, — узнагарода за працу не толькі фізічную, але і разумовую. За пастаяннае паглыбленне і пашырэнне сваіх ведаў і ўдумлівы падыход да працэсу вырошчвання лазы. Нядзіўна, чаму гэтая культура прыцягвае многіх. Вінаградарства ў нашай краіне будзе развівацца.

Аляксандра АНЦЭЛЕВІЧ

Выбар рэдакцыі

Моладзь

Аліна Чыжык: Музыка павінна выхоўваць

Аліна Чыжык: Музыка павінна выхоўваць

Фіналістка праекта «Акадэмія талентаў» на АНТ — пра творчасць і жыццё.

Калейдаскоп

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

На гэтым тыдні Цяльцы будуць проста незаменныя ўсюды, дзе іх ведаюць.

Грамадства

Курс маладога байца для дэпутата

Курс маладога байца для дэпутата

Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.