Вы тут

Ці дапоўняць кісламалочныя прадукты з Беларусі рацыён касманаўтаў


Беларуская касманаўтка Марына Васілеўская праводзіць навуковыя эксперыменты на МКС. Іх вынікі стануць важкім крокам на шляху развіцця беларускай навукі. Падрабязнасці агучылі ў эфіры тэлеканала «Беларусь 1», паведамляе БелТА.


Фота: БелТА

Праграма была распрацавана ў акадэміях навук Беларусі і Расіі сумесна з «Раскосмасам». Ён прадугледжвае сем мэтавых работ, уключаючы пяць навукова-даследчых і два адукацыйныя праекты. Напрыклад, на борце МКС будуць даследаваны прабіётыкі. Не выключана, што ў далейшым яны будуць скарыстаны ў стварэнні прадуктаў харчавання для касманаўтаў.

Для гэтага вучоныя Інстытута мяса-малочнай прамысловасці Нацыянальнай акадэміі навук распрацавалі спецыяльныя камбінацыі мікраарганізмаў, падабралі малочныя асновы і вызначылі аптымальнае пажыўнае асяроддзе, у якім гэтыя бактэрыі могуць развівацца ва ўмовах космасу. У сваю чаргу Марыне Васілеўскай трэба выканаць заданне па культываванні і захоўванні ўзораў малочнакіслых і біфідабактэрый. Касманаўт таксама вырабіць на арбіце кісламалочныя прадукты з комплексам прабіётыкаў.

Паводле слоў загадчыцы аддзела Інстытута мяса-малочнай прамысловасці НАН Беларусі Наталлі Жабанас, каля 6-7 месяцаў пайшло на выраб узораў, якія адпраўлены на МКС з экіпажам. Усяго ў даследаваннях будуць удзельнічаць 16 штамаў мікраарганізмаў і біфідабактэрый розных відаў, а таксама лактабактэрыі розных відаў.

Загадчыца лабараторыі Інстытута мяса-малочнай прамысловасці Алена Бірук дапоўніла, што з выкарыстаннем культуры прабіётыкаў быў распрацаваны шэраг кісламалочных прадуктаў. Праведзена клінічная апрабацыя гэтых прадуктаў. Даказана эфектыўнасць кісламалочных прадуктаў з прабіётыкі для нармалізацыі мікрафлоры страўнікава-кішачнага гасцінца чалавека. «Плануем, што гэты кісламалочны прадукт, які атрымаем ва ўмовах МКС, і ў далейшым даследуем, будзе першай прыступкай да таго, каб у далейшым ствараць кісламалочныя прадукты на борце МКС і выкарыстоўваць іх у харчаванні людзей, якія працяглы час знаходзяцца ва ўмовах мікрагравітацыі», — сказала яна.

Эксперымент на арбіце пакажа, наколькі камфортна штамы прабіётыкі адчуваюць сябе ва ўмовах бязважкасці. Таксама будуць устаноўлены асаблівасці кісламалочных прадуктаў, атрыманых падчас касмічнага палёту.

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Якой павінна быць ежа для дзяцей: смачнай ці карыснай?

Якой павінна быць ежа для дзяцей: смачнай ці карыснай?

«Дзесяцігоддзі школьнае харчаванне нашых дзяцей будавалася на аснове зборніка рэцэптур».

Энергетыка

Беларусь у лідарах па энергаэфектыўнасці

Беларусь у лідарах па энергаэфектыўнасці

А сярод краін ЕАЭС — на першым месцы.