Вы тут

На Гомельшчыне адкрыецца ўнікальная інклюзіўная вытворчасць


На Гомельшчыне прадпрымальнікі-пачаткоўцы рыхтуюцца адкрыць першую ў рэгіёне вытворчасць па абсмажванні кавы. Запускаецца бізнеспраект у Хойніках. Стартаперы — інваліды-калясачнікі, якія ўпэўненыя ў поспеху ўнікальнага для палескай глыбінкі інклюзіўнага прадпрыемства.


Працэс навучання інклюзіўнага барыста.

Жыццёвы бэкграўнд

Партнёры па незвычайным для Гомельшчыны праекце — Яўген Шаўко і Вячаслаў Надзін. Жэня родам з Мазыра. Доўгі час узначальваў Мазырскую міжраённую арганізацыю «Асацыяцыя інвалідаў-калясачнікаў». Цяпер — старшыня цэнтральнага савета «Рэспубліканскай асацыяцыі інвалідаў-калясачнікаў», член Рэспубліканскага міжведамаснага савета па праблемах інвалідаў. Ён удзельнічае ў стварэнні заканадаўства па безбар'ерным асяроддзі. Яўген на калясцы — больш за 20 гадоў.

У 18 няўдала нырнуў у раку, зламаў шыйны аддзел пазваночніка. Да няшчаснага выпадку паспеў скончыць першы курс Мазырскага педуніверсітэта, пасля траўмы змог давучыцца завочна. Увогуле ж сямейная гісторыя гэтага чалавека ўжо некалькі гадоў матывуе людзей з інваліднасцю будаваць сваё шчасце насуперак стэрэатыпам. Разам з жонкай Ганнай яны былі першай сямейнай парай інвалідаў-калясачнікаў у Мазыры, якія сталі шчаслівымі бацькамі дачушкі.

Сябар і партнёр па бізнесе Яўгена Шаўко — Вячаслаў Надзін — вядомы актывіст-калясачнік, які таксама сваім прыкладам актыўнага спосабу жыцця натхняе людзей з інваліднасцю не замыкацца ў сваіх праблемах — займацца спортам, вандраваць, асвойваць новыя віды дзейнасці, марыць і дамагацца жаданага...

— Мне было 24 гады, калі атрымаў траўму ў выніку аўтааварыі. Сёлета 20 гадоў, як я на калясцы. Паспеў скончыць Мінскую спецыяльную сярэднюю школу міліцыі, працаваў там жа пасля выпуску курсавым афіцэрам, паступіў у Акадэмію МУС, але яе не паспеў скончыць, — дзеліцца сваёй гісторыяй Вячаслаў Надзін. Ён сам родам з Хойнікаў, гэта радзіма яго мамы. Святлана Андрэеўна — галоўная падтрымка ва ўсіх пачынаннях сына. Ён рады, што выпала магчымасць развіваць унікальны бізнеспраект менавіта на сваёй малой радзіме.

Вячаслаў Надзін.

Шлях «баронаў»

Вячаслаў Надзін і Яўген Шаўко ўпершыню бяруцца за прадпрымальніцкую дзейнасць. Але грунтоўная работа па стварэнні і распрацоўцы свайго праекта «Кававы барон», якую яны правялі, сапраўды, уражвае.

— У нас быў ідэйны натхняльнік. Гэта заснавальнік першых у Беларусі інклюзіўных кавярняў, актывіст-калясачнік з Ліды Саша Аўдзевіч, — выдае матывацыю для стартапа Яўген Шаўко. — Ён прапанаваў ідэю: можна стварыць новы праект па абсмажванні кавы. Мы высветлілі, што ўвогуле ў Гомельскай вобласці няма падобных вытворчасцяў, усё сканцэнтравана толькі ў Мінску. І тады пачалі вывучаць усе нюансы гэтага працэсу.

Актыўныя інваліды-калясачнікі з Гомельшчыны вырашылі скарыстаць магчымасць і прадставіць свой праект па абсмажванні кавы ў Цэнтры падтрымкі прадпрымальніцтва «Трамплін». Гэта ініцыятыва рэалізуецца на тэрыторыі Хойніцкага раёна ў межах праекта «Падтрымка эканамічнага развіцця на мясцовым узроўні ў Рэспубліцы Беларусь», які фінансуецца Еўрапейскім саюзам і рэалізуецца ПРААН у партнёрстве з Міністэрствам эканомікі нашай краіны.

— Для нас было вельмі важна навучыцца, з чаго пачынаць шлях прадпрымальніка, як выбудаваць эфектыўную бізнес-мадэль, як кіраваць продажамі, выкарыстоўваць інтэрнэт-маркетынг, увогуле, як набіраць сваю каманду, — тлумачаць прадпрымальнікі-пачаткоўцы і зазначаюць, што падчас анлайн-заняткаў на курсах у Хойніках, куратары дапамагалі ўдзельнікам бізнес-інкубатара разабрацца ва ўсіх хвалюючых пытаннях.

— У нас ёсць козыр — мы ўсё ведаем пра арыенціры, якія дапамагаюць стварыць вельмі моцны сацыяльны праект, маем грунтоўны вопыт работы з людзьмі з інваліднасцю. Але без навучання асновам у знаўцаў, асабліва, сацыяльнага прадпрымальніцтва адкрыць сваю справу было б вельмі складана, — лічыць Яўген Шаўко. — Навучанне прынесла ўпэўненасць у сваіх сілах. Цяпер верым, што мы зможам несці адказнасць, калі бяромся за інклюзіўны праект.

Яўген Шаўко з сям'ёй.

Ад зялёных зярнятак

Яўген і Вячаслаў прайшлі ўсе курсы навучання, а паралельна працягвалі пісаць свой праект, спасцігаць «фізіку» і «хімію» абсмажвання кавы. Знайшлі партнёра — мінскую кампанію, што ставіць сабе за мэту папулярызацыю культуры кавы. Дамовіліся, каб навучыць ростар-майстроў (так называюцца спецыялісты па смажанні кавы) і дапамагчы наладзіць вытворчы працэс. Між тым іх праект па стварэнні інклюзіўнага прадпрыемства «Кававы барон» стаў пераможцам конкурсу, арганізаванага Цэнтрам падтрымкі прадпрымальніцтва «Трамплін» у Хойніках сярод стартапаў курса «Бізнес з нуля». Іх праект выйграў таксама конкурс на атрыманне міжнароднай тэхнічнай дапамогі на развіццё прыватнай ініцыятывы ў рэгіёне.

— Мы пераймаем вопыт па абсмажванні кавы і яе продажы праз інтэрнэт з Масквы — эксперт гатовы правесці некалькі навучальных семінараў анлайн. Таксама ў нас ёсць кантакт з рускамоўным супрацоўнікам кававай кампаніі ў Іспаніі, які дапамагае кансультацыямі. Для нас важна поўнасцю авалодаць працэсам вытворчасці — гэта новы, складаны, але вельмі цікавы этап нашага жыцця, — расказвае Вячаслаў Надзін. Кажа, спачатку, калі слухалі пра адценні пахаў кавы, нічога не разумелі. Цяпер пранікліся, разабраліся ў тэхналогіі, а таксама ўпэўніліся, што ростар-майстар — гэта мастак.

— На ростар-майстроў таксама плануем навучаць людзей з інваліднасцю. Увогуле, мы тая вытворчасць, дзе працаўладкаванне чалавека з асаблівасцямі здароўя — у прыярытэце. Так, мы ўжо звярнуліся па інфармацыю ва ўпраўленне па працы, занятасці і абароне насельніцтва Хойніцкага раёна. Вядома, што сёння ніводны інвалід першай групы ў раёне не працуе. Мы готовы даць работу тым, хто можа і хоча вучыцца, працаваць разам, — дзеліцца Яўген Шаўко. — Мы ўжо прымервался да сваіх будучых кадраў, людзі звярталіся. Мы знайшлі памяшканне, запланаванае пад знос, але яно «жывое», мы гатовыя яго адрамантаваць, хочам атрымаць у маёмасць. У вырашэнні гэтага пытання разлічваем на дапамогу раённых уладаў Хойнікаў.

Увогуле, плануецца навучыць 14 чалавек і працаўладкаваць на прадпрыемстве чатырох інвалідаў-калясачнікаў. Стваральнікам вытворчасці трэба яшчэ навучыцца праходзіць шлях ад зялёных зярнят да гатовай карты кавы — праводзіць «размытноўку» сыравіны, экспертызу зярнят у лабараторыі, сертыфікаваць, рабіць на кожны від кавы рэцэптуру яго абсмажвання. На пытанне, як чалавеку на калясцы займацца не толькі вядзеннем бізнесу, але цалкам кантраляваць вытворчы працэс, Яўген і Вячаслаў адказваюць: вось і пакажам беларусам, як гэта працуе.

Наталля КАПРЫЛЕНКА

Фота з архіва герояў

Загаловак у газеце: ​Кава з водарам палескай глыбінкі

Выбар рэдакцыі

Моладзь

Аліна Чыжык: Музыка павінна выхоўваць

Аліна Чыжык: Музыка павінна выхоўваць

Фіналістка праекта «Акадэмія талентаў» на АНТ — пра творчасць і жыццё.

Калейдаскоп

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

На гэтым тыдні Цяльцы будуць проста незаменныя ўсюды, дзе іх ведаюць.

Грамадства

Курс маладога байца для дэпутата

Курс маладога байца для дэпутата

Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.