Вы тут

Кітайскія навукоўцы знайшлі "ген ідэальнага тамата"


Гэтыя даследванні здольныя вярнуць гародніне добры смак.


Удалае спалучэнне смаку і водару – у гэтым сакрэт ідэальнага тамата. Да такой высновы прыйшлі навукоўцы з Акадэміі сельскагаспадарчых навук КНР пасля 4 гадоў даследаванняў у пошуках "гена апетытнага тамата", перадае "Жэньмінь жыбаа" анлайн"

Вынікі даследавання апублікаваў прэстыжны навуковы часопіс Science. Група кітайскіх навукоўцаў на чале з Хуан Саньвэнем за некалькі гадоў прадэгуставалі  больш за 100 сартоў таматаў. У выніку даследнікам атрымалася вылучыць 33 смакавыя рэчывы, якія часта падабаюцца спажыўцам. Сярод іх – глюкоза, фруктоза, цытрынавая і яблычная кіслата, а таксама 29 лятучых рэчываў. Пасля гэтага навукоўцы вывучылі генетыку больш чым 400 сартоў таматаў з усіх куткоў планеты, прааналізавалі секвеніраванне геномаў і падключылі метады біяінфарматыкі і – вуаля! – выдзелілі генетычныя локусы, якія адказваюць за лепшыя смакавыя характарыстыкі ідэальнага памідора. 

Даследаванне праводзілася ў адказ на абурэньне спажыўцоў, якія скардзяцца, што "памідоры ўжо не тыя ..." Вінаваціць ж у такой сітуацыі  навукоўцы прапануюць селекцыянераў, якія імкнуцца павысіць ураджайнасць гародніны і надаць ёй добры таварны выгляд, а густ страчваецца. Знаходка кітайскіх навукоўцаў дазволіць аднавіць страчаныя генетычныя локусы, а значыць – вярнуць памідорам прыемны густ. Па дадзеных харчовай і сельскагаспадарчай арганізацыі ААН, тамат - самая прадаваемая ў свеце гародніна. Толькі ў 2014 годзе аб'ём яе сусветнага вытворчасці ў вартасным выразе дасягнуў 96,28 млрд. долараў.

Выбар рэдакцыі

Палітыка

Другі дзень УНС: усе падрабязнасці тут

Другі дзень УНС: усе падрабязнасці тут

У парадку дня — зацвярджэнне Канцэпцыі нацбяспекі і Ваеннай дактрыны.

Энергетыка

Беларусь у лідарах па энергаэфектыўнасці

Беларусь у лідарах па энергаэфектыўнасці

А сярод краін ЕАЭС — на першым месцы.