Вы тут

Колькасць цукру ў ра­цы­ё­не на­пра­мую ўплы­вае на ста­тыс­ты­ку сар­дэч­ных за­хвор­ван­няў


Спа­жы­ван­не са­лод­кіх на­по­яў, дэ­сер­таў і ін­шых пры­сма­каў па­вы­шае рызы­ку сар­дэч­на­га пры­сту­пу.

Так, уся­го ад­на бля­шан­ка га­зі­роў­кі ў дзень ад­на­знач­на бы­ла звя­за­на з ры­зы­кай смя­рот­на­га зы­хо­ду з пры­чы­ны сар­дэч­на-са­су­дзіс­та­га за­хвор­ван­ня, рас­па­вя­дае BBC са спа­сыл­кай на пра­ве­дзе­нае да­сле­да­ван­не. Цу­кар мо­жа вы­клі­каць на­бор ва­гі, што не­бяс­печ­на для сэр­ца. І пра гэ­та вар­та па­мя­таць. На­ву­коў­цы спе­цы­яль­на пра­ана­лі­за­ва­лі ўзро­вень спа­жы­ван­ня цук­ру ў дзя­сят­каў ты­сяч аме­ры­кан­цаў і па­каз­чы­кі смя­рот­нас­ці з-за праб­лем з сэр­цам. Та­кім чы­нам бы­ла вы­яў­ле­на пра­мая су­вязь ры­зы­кі смер­ці і аб'­ёму спа­жы­ва­на­га цук­ру. Ка­лі ча­ла­век атрым­лі­ваў чвэрць ка­ло­рый у дзён­ным ра­цы­ё­не з да­да­дзе­на­га ў ежу цук­ру, то ў яго ры­зы­ка смер­ці па­вы­ша­ла­ся больш чым у 3 ра­зы. Між тым, СА­АЗ не ра­іць пе­ра­вы­шаць па­каз­чык у 10%. Гэ­та пры­клад­на 70 гра­маў для муж­чын і 50 гра­маў для жан­чын. Але на За­ха­дзе да­рос­лыя і дзе­ці звы­чай­на спа­жы­ва­юць больш. Экс­пер­ты ра­яць уваж­лі­ва чы­таць над­пі­сы на ўпа­коў­цы пра­дук­таў хар­ча­ван­ня і на­по­яў, пад­ліч­ва­ю­чы аб'­ём спа­жы­ван­ня цук­ру. Па­каз­чык коль­кас­ці цук­ру ў пра­дук­це лі­чыц­ца вы­со­кім, ка­лі на 100 гра­маў пры­па­дае больш за 22,5 гра­ма цук­роў. Ніз­кім — мак­сі­мум 5 гра­маў цук­роў.

 

 

Выбар рэдакцыі

Энергетыка

Беларусь у лідарах па энергаэфектыўнасці

Беларусь у лідарах па энергаэфектыўнасці

А сярод краін ЕАЭС — на першым месцы.