Вы тут

Што ў школьніка ў меню?


Якасці харчавання і асартыменту страў у школьных сталовых заўсёды надавалася вялікае значэнне. Работа па ўдасканаленні вялася пастаянна, і вянцом тых намаганняў стаў пілотны праект, які рэалізавалі ў некалькіх дзясятках школ. Яго вынікі былі настолькі ўражальнымі, што ўжо да летніх канікул па-новаму арганізавалі харчаванне больш за дзве тысячы школ краіны. А да пачатку гэтага навучальнага года да іх далучацца і астатнія 506.


Фота Лізавета Голад

Любы эксперымент — перыяд спроб і памылак. А ён ужо пройдзены, прынцыпы школьнага харчавання прыведзены да адной роўніцы: дзеці павінны есці смачную і здаровую ежу. Сапраўды, сёння асноўныя пытанні ўжо вырашаны, ідзе дашліфоўка стройнай, празрыстай сістэмы. Гэта значыць, што бацькі, як і раней, будуць у курсе якасці і складу школьнага меню і пры неабходнасці змогуць яго карэкціраваць.

Цана пытання

Зразумела, што напярэдадні навучальнага года многіх бацькоў хвалюе пытанне кошту школьнага харчавання, асабліва з улікам змяненняў. Як расказала начальнік аддзела па арганізацыі харчавання ДУА «Акадэмія адукацыі» Люцыя Міхальчук, каля 70 % навучэнцаў у краіне будуць атрымліваць харчаванне бясплатна. Яго сёлета, як і летась, атрымаюць 17 катэгорый школьнікаў. Трынаццаць з іх — школьнікі са шматдзетных і малазабяспечаных сем'яў і дзеці-інваліды, якія будуць бясплатна харчавацца ад аднаго да трох разоў на дзень. 

У абавязковым парадку харчуюцца адзін раз бясплатна вучні 1—4 класаў, якія знаходзяцца ў сацыяльна небяспечным становішчы, а таксама навучэнцы спартыўных класаў. Усе яны будуць абедаць за кошт мясцовых і рэспубліканскага бюджэтаў.

Але і для тых, хто за школьныя абеды будзе плаціць, начальнік аддзела агучыла добрыя навіны: — Нормы харчавання і грашовыя нормы выдаткаў на харчаванне ў гэтым годзе мяняцца не будуць. Напрыклад, норма расходаў на абед для дзяцей 6—10 гадоў складзе 2,29 рубля, пры прыцягненні іншых арганізацый — 2,98 рубля, а для ўзросту 11—18 гадоў — 2,7 рубля і 3,51 рубля адпаведна.

Адзначыла яна і тэхнічнае аснашчэнне школьных аб'ектаў грамадскага харчавання: іх адрамантавалі, набылі сучаснае абсталяванне. Так, практычна кожны харчаблок мае не толькі канвектаматы, але і пасудамыечныя машыны. Больш за тое, ідзе гаворка аб набыцці ўстановак для падагрэву талерак, каб ежа не астывала.

— На ўсе работы і абсталяванне выдаткавана каля 19 млн рублёў, — сказала Люцыя Міхальчук. — І гэта таго варта. Сёння мы ўпэўнены, што аб'екты школьнага харчавання будуць працаваць у штатным рэжыме.

Толькі карыснае і здаровае

Аб якасці і карысці школьнага харчавання распавяла загадчыца аддзялення гігіены дзяцей і падлеткаў Рэспубліканскага цэнтра гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя Міністэрства аховы здароўя Ала Малахава.

— Падчас пілотнага праекта гучала крытыка наконт таго, што дзяцей будуць карміць фастфудам. Запэўніваю: такія стравы, як гамбургер, чызбургер і іншыя, будуць выключаны з меню. Школа павінна выхоўваць у дзяцей і бацькоў прынцыпы здаровага харчавання. А калі мы будзем вучыць дзяцей на ўроках і факультатывах аднаму, а ў буфеце прадаваць фастфуд, то, зразумела, нічога з такога выхавання не атрымаецца, — сказала Ала Малахава.

Ацаніўшы ў цэлым вынікі пілотнага праекта як добрыя, загадчыца аддзялення адзначыла, што падчас эксперыменту ўсплывалі некаторыя недахопы, але яны ўжо ўрэгуляваны. У прыватнасці, было прынята аптымальнае рашэнне аб тым, што вучні 1—4 класаў будуць атрымліваць гарачы сняданак, 5—11 класы — абед, прычым ва ўсіх рэгіёнах: і ў сельскіх, і ў гарадскіх школах. Такім чынам, ежа будзе гатавацца паслядоўна, і ў сталовых не будзе ніякай цеснаты.

— Напярэдадні навучальнага года распрацаваны метадычныя рэкамендацыі па арганізацыі харчавання з улікам вынікаў пілотнага праекта, — працягнула Ала Малахава. — Яны выпускаюцца штогод, але сёлета да пытання падышлі асабліва скрупулёзна. У дакуменце прапісаны ўсе прапановы па графіках харчавання (калі лепш атрымліваць сняданак, калі — абед), харчаванні ў прадоўжанках, складанні рацыёнаў і шэраг іншых.

Яшчэ адзін важны момант, на які звярнула ўвагу спецыяліст: сёлета дапоўнены пералік прадуктаў, забароненых да выкарыстання пры харчаванні дзяцей у школах.

— Напрыклад, не павінна быць прадуктаў, якія змяшчаюць ГМА, ядра абрыкосавай костачкі, этылавы спірт больш за 0,2 %, 
бензойную і аскарбінавую кіслоты. Таксама пад забаронай — падсалоджвальнікі, штучныя харчовыя араматызатары, узмацняльнікі смаку, за выключэннем ваніліну. Абмежавана ўтрыманне ў хлебабулачных вырабах колькасці солі і цукру на 20—25 %, —  удакладніла некаторыя пазіцыі пераліку загадчыца аддзялення.

Што новага ў меню?

Пра кулінарныя прыхільнасці школьнікаў расказала дырэктар дзяржаўнага прадпрыемства «Камбінат школьнага харчавання г. Мінска» Людміла Крупская. Паводле яе слоў, у школьнае меню з мінулага года ў год сёлетні перайшлі «Шашлычок школьны», «Курачка пікантная», катлета «Папараць», бульбяное пюрэ. А вось рыбу і стравы з яе, на жаль, шануюць не ўсе. Пазнаёміла Людміла Крупская і з восеньскім меню школьных сталовых. У яго ўвойдуць пяць новых фірменных страў: грудка птушкі ў смятанным соусе, фітанапітак, напой «Баланс», блінцы з тварагом ды з яблыкам і карыцай. Стравы, якія сталі папулярныя падчас пілотнага праекта, вядома, захаваюцца: гэта сырнікі са смятанай і сумесь агароднінная прыпушчаная. Што да адварных пельменяў, то іх уключаць у меню ў іншыя поры года.

Суразмоўніца зазначыла, што ў гэтым годзе яны ўшчыльную зоймуцца і рацыёнам для дыетычнага харчавання для дзяцей з цукровым дыябетам, фенілкетанурыяй, з непераноснасцю глютэну, а таксама асобных груп харчовых прадуктаў: малака, яек, рыбы, цытрусавых.

Кансервы, але без кансервантаў

Намеснік генеральнага дырэктара «НПЦ па харчаванні НАН Беларусі» Дзмітрый Зайчанка ацэньвае айчынную харчовую прадукцыю для дзяцей як высакаякасную і адпаведную патрэбам дзіцячага арганізма: — 80—85 % прадукцыі для дзіцячага харчавання, якая рэалізоўваецца ў Беларусі, вырабляецца непасрэдна ў нашай краіне. Яна падзяляецца на тры групы: для ранняга, дашкольнага і школьнага ўзростаў. Распрацаваны і ўкаранёны цэлы асартымент такой прадукцыі: сасіскі, пельмені, малочныя прадукты, кандытарскія і хлебабулачныя вырабы для дзяцей.

Вялікай папулярнасцю карыстаюцца дзіцячыя кансервы на аснове гародніны і садавіны. Дзецям прыйшліся даспадобы соусы і кетчупы, створаныя спецыяльна для іх. 

У гэтых прадуктах максімальна захаваны карысныя ўласцівасці сыравіны.

Па словах намесніка генеральнага дырэктара, у кансервах для дзіцячага харчавання адсутнічаюць пякучыя вострыя прыправы, араматызатары, кансерванты і падсалоджвальнікі. Для паляпшэння іх смаку выкарыстоўваюцца гваздзіка, карыца, куркума, імбір, ванілін.

Алена Вінаградава

Выбар рэдакцыі

Экалогія

Што кожны ахвотны можа зрабіць, каб палепшыць любімы горад?

Што кожны ахвотны можа зрабіць, каб палепшыць любімы горад?

Супрацоўнікі Мінпрыроды расказалі, якая карысць ад дрэў у горадзе.

Грамадства

Час рабіць запасы

Час рабіць запасы

Восень для спецыялістаў аграрнай галіны — час падводзіць вынікі, і сёлета яны годныя. 

Навука

Колькі ў Беларусі карысных выкапняў?

Колькі ў Беларусі карысных выкапняў?

У поўным аб’ёме задаволена патрэба краіны ў калійных і каменных солях, торфе, сапрапелі, будаўнічым камені, падземных водах.