Вы тут

У чым сэнс дамашняга кансервавання ў ХХІ стагоддзі?


У жніўні на постсавецкай прасторы з году ў год надыходзіць час хатніх нарыхтовак на зіму. Гадоў шэсць-сем таму здавалася, што гэтая традыцыя паступова адыходзіць у мінулае: уладальнікі «сотак» на месцы ранейшых градак высейвалі газонную траву, ставілі арэлі, альтанкі і барбекю. А замест паліву і праполкі шпацыравалі па наваколлях са скандынаўскімі палкамі або каталіся па звілістых лясных сцежках на горным ровары. Сёння закаткі вяртаюцца ў наша жыццё.


І справа не толькі ў цэнах (хоць і ў іх, вядома, таксама), і не толькі ў модзе на правільнае харчаванне «экалагічнымі прадуктамі». Справа яшчэ і ў тым, што нарыхтоўкі на зіму — гэта менавіта традыцыя. Асвячоная калі не стагоддзямі, дык дзесяцігоддзямі. І, становячыся больш сталымі, многія пачынаюць адчуваць жаданне быць да яе датычнымі. Нашы матулі і бабулі не ўяўлялі зіму без марынаваных памідораў, салёных агуркоў, а навагодні стол — без кансерваваных хатніх салатаў. І вось мы ўжо, часам нават нечакана для саміх сябе, адчуваем парыў выдаткаваць выхадныя на вытворчасць рознакаляровай батарэі слоікаў з кансерваванай гароднінай або зварыць фірменнае бабуліна варэнне…

Быць ці не быць закаткам?

Калі падыходзіць да пытання прагматычна, без псіхалогіі і іншай «лірыкі», прыхільнікі дамашніх закатак на зіму вылучаюць тры галоўныя аргументы ў пацвярджэнне важнасці і запатрабаванасці хатняга кансервавання. Гэта здаровы, экалагічна чысты прадукт; гэта танней, чым купляць зімой марынады і салаты ў краме; і, нарэшце, гэта проста цікава, бо гаворка ідзе пра творчасць, няхай і кулінарную. З прыведзеных аргументаў не выклікае сумневаў толькі трэці, з першымі двума можна спрачацца. Казаць аб экалагічнай чысціні, мабыць, мэтазгодна, толькі калі зямельны ўчастак, дзе вы вырошчваеце «ўсё сваё», знаходзіцца ўдалечыні ад вялікіх гарадоў і буйных аўтатрас. У адваротным выпадку, на жаль, выгоды цывілізацыі, як і ўсё на свеце, маюць і адваротны бок. Акрамя таго, людзі, якія вырошчваюць садавіну-гародніну «для сябе», таксама ж выкарыстоўваюць і сродкі абароны раслін, і сучасныя ўгнаенні — інакш разлічваць на ўраджай ва ўмовах нашага капрызнага ў апошняе дзесяцігоддзе надвор’я не даводзіцца. І ў гаспадарках, дзе працуюць прафесіяналы з аграрнай адукацыяй, гэтыя сродкі, напэўна, прымяняюцца больш правільна. Як кажуць навукоўцы, не трэба баяцца «хіміі» — трэба баяцца яе нерацыянальнага выкарыстання…

Другі аргумент — наконт «танней» — таксама пры пільным разглядзе не вытрымлівае крытыкі. Так, гародніну для закатак мы не купляем, а збіраем на ўласным агародзе. Але давайце ўключым у яе цану кошт насення і ўгнаенняў, выдаткі на бензін, неабходны для паездак на родныя «соткі», і яшчэ якія-небудзь членскія ўзносы садоўніцкага таварыства або зямельны падатак... Не факт, што ў выніку выйдзе танней, чым калі па «вітаміны» вы адправіцеся на рынак, а тым больш — на сезонны кірмаш. І яшчэ адзін аргумент: у гіпатэтычны кошт «уласнай прадукцыі» звычайна агароднікі-садаводы забываюць уключыць цану сваёй працы і часу. Між тым гэта ў сучасным свеце — найкаштоўнейшыя рэсурсы.

Але ўсе аргументы перавешвае трэці: маўляў, такога, як закатаеш сам, па фірмовым сямейным рэцэпце, у краме не купіш.

— Сапраўды, і свежую гародніну цяпер можна купіць круглы год, і закаткі ў банках — якія душа пажадае: ад звычайных агуркоў-памідораў да леча, салатаў, пякучага перцу і ўсякай экзотыкі. Прадаецца і варэнне, самае рознае. Але ў хатніх закатак смак розны, а ў «прамысловых» — аднолькавы, стандартны. Смачна, але няма разыначкі, — разважае пенсіянерка-пакупніца Камароўкі. — Я люблю незвычайныя рэцэпты хатніх нарыхтовак, заўсёды выбіраю тыя, якія змогуць парадаваць і здзівіць і дзяцей з унукамі, і гасцей. Адзін з маіх любімых рэцэптаў — марынаваныя памідоры чэры. Магу падзяліцца. На кілаграм памідораў — дзве невялікія цыбуліны, па 2-3 галінкі пятрушкі і салеры, два лісты хрэну, парасоны кропу і перац гарошкам. На літр марынаду — два лаўровыя лісты, тры ст. л. шасціпрацэнтнага воцату, 3-4 гваздзічкі і па 2 ст. л. солі і цукру. Над дно слоіка ўкладваем зеляніну, памідоры наколваем зубачысткай, потым — зноў пласт зеляніны. Заліваем памідоры кіпенем на 15 хвілін, зліваем ваду і ўліваем марынад. Пераварочваем слоікі і ўкручваем ручніком.

— Я закатваю на зіму гародніну і садавіну, якія вырасціла сама, — кажа яшчэ адна пакупніца. — Дакупляю толькі тое, што не вырошчваю на сваім агародзе. Вось прыйшла па дурніцы (буякі, як у нас раней казалі ў вёсцы, дзе я нарадзілася). Хачу зварыць варэнне напалову з малінай, а маліна ў мяне свая. Для мяне закаткі — гэта падвядзенне вынікаў, і калі ўраджай добры, значыць, я добра папрацавала гэтым летам і ўсё правільна разлічыла, калі купляла насенне і планавала пасадкі…

— Закатваць на зіму цяпер сталі больш, чым раней, — дзеліцца назіраннямі прадавец Ірына. — А па гародніну для закатак часцей за ўсё ідуць на рынак. Нават тыя, у каго ёсць свой агарод, дакупляюць. У сезон жа можна купіць памідоры-агуркі, кабачкі-баклажаны, лук-моркву нядорага, а свой ураджай з’есці свежым.

***

Давайце палічым, у якія грошы абыдуцца гэтым летам самыя папулярныя ў нашых шыротах закаткі, калі рабіць іх «з нуля» — то-бок, купляць усё: і гародніну (ягады), і слоікі, і вечкі. Ну, а самыя відавочныя «кандыдаты ў банку» — гэта, зразумела, у першую чаргу агуркі і памідоры.

Агуркі: чым пахрумстаць зімой?

Хрумсткія салёныя або марынаваныя агурочкі ці кансерваваныя салаты з агуркоў з іншай гароднінай — атрыбут савецкага застолля. І гэтая традыцыя, дарэчы, ухваляецца сучаснай дыеталогіяй. Агурок змяшчае калій і фосфар, кальцый і магній, вітаміны і цукрыды і дзякуючы гэтаму ўстараняе ацёкі, нармалізуе кіслотна-шчолачны баланс, дабратворна ўплывае на работу сэрца і крывяносную сістэму, пазбаўляе ад халестэрынавых бляшак. Акрамя таго, агурок — выдатны прыродны адсарбент: актыўна выводзіць з арганізма яды і солі цяжкіх металаў, з’яўляецца дзейсным сродкам ад камянёў у нырках. Пасля салення і марынавання агуркі не толькі не губляюць карысных якасцяў, але і нават набываюць новыя. Салёныя і марынаваныя агуркі ўтрымліваюць жалеза і фосфар, павялічваюць гемаглабін, аптымізуюць метабалізм, робяць трывалымі косці і зубы. Вітаміны А, групы В, С, Е, якімі багатыя агурочныя закаткі, адказваюць за гладкасць скуры, умацоўваюць валасы і пазногці, падтрымліваюць імунную сістэму.

Усярэднены рэцэпт хатняй нарыхтоўкі агуркоў на зіму вядомы ўсім гаспадыням, старэйшым за 25 гадоў, і большасці тых, хто маладзейшы. На літровы слоік — паўкіло агуркоў, два парасоны кропу, два лаўровыя лісты, тры духмяныя перцы, два зубчыкі часнаку (парэзаць на пялёсткі), 0,5 ч. л. насення гарчыцы, тры ч. л. сумесі перцаў. На кожны слоік — 3 ч. л. цукру, 2 ч. л. солі, 60 мл воцату 9%. 

Кілаграм агуркоў сёння абыходзіцца на рынках у 5 рублёў (былі таннейшыя, але агурочны сезон падыходзіць да завяршэння). Па Мінску на рынках можна знайсці агуркі ў цэнавым дыяпазоне ад 4 да 8 рублёў, але мы возьмем сярэднюю цану. За традыцыйны «набор для закаток» (лісце хрэну, галінка кропу, пятрушка, лісцікі вішні і чорных парэчак, а бывае, і дубовае лісце — з ім агурочкі атрымліваюцца асабліва храбусткімі) на рынках просяць у сярэднім рубель-паўтара, у залежнасці ад пышнасці «букета» (цана на гэту пазіцыю, дарэчы, не мяняецца ўжо шмат гадоў). Увогуле, на ўсё гэтае лісце, спецыі і некалькі зубчыкаў часнаку вылучым 2,5 рубля. Соль, цукар, воцат — яшчэ рубель. Кошт паўтаралітровага (які закручваецца, з такімі прасцей) слоіка гэтым летам — 2.60, а тых слоікаў, што закатваюцца «па класіцы», з дапамогай закатачнай прылады — 1.80. Літровы слоік каштуе 1.30, паўлітровы — 80 капеек. Набор з дзесяці накрывак, што закручваюцца, сёння каштуе тры рублі, а за 10 рублёў можна купіць упакоўку (50 шт) накрывак для закаткі.

Такім чынам, літровы слоік агуркоў на зіму абыдзецца нам у 6-7 рублёў. У краме 700-грамовы слоічак тых жа марынаваных агуркоў каштуе прыкладна 5,5-7 рублёў. То-бок, эканомія, хай і невялікая, ёсць.

Як закатаць агуркі, каб вынік атрымаўся «пальчыкі абліжаш»? Бо пры ўяўнай прастаце гэтая нарыхтоўка патрабуе асаблівага падыходу, каб у выніку агурочкі набылі храбусценне і пругкасць. На закаткі — гэта агульнавядома — падыходзяць далёка не любыя сучасныя сарты агуркоў. Не падыходзяць для засолкі салатныя сарты, распавялі «Звяздзе» на Заходнім рынку сталіцы. Гэтае пытанне лепш перш за ўсё ўдакладніць у прадаўца: добрасумленны і раскажа, і параіць. Акрамя таго, кандыдаты ў банку павінны быць свежымі, прыгожага цёмна-зялёнага колеру (без жаўцізны), з пупырышкамі і калючкамі (чым іх больш, тым смачнейшая будзе закатка). Мякаць павінна быць шчыльная, як і скурка, а насення ўнутры не павінна быць шмат (можна папрасіць разрэзаць адзін плод). Сам агурок выбіраем даўжынёй не больш за 10 см.

Памідоры — сімвал цёплага сонейка

Таматы гаспадыні закатваюць на зіму часцей за ўсё. Марынаваныя і салёныя, яны ўпрыгожаць святочны стол. Да таго ж таматы пры кансервацыі выдатна спалучаюцца з любой іншай гароднінай. Паводле статыстыкі, памідор — самая распаўсюджаная гародніна ў свеце. А таксама найкаштоўнейшая крыніца калію, неабходнага для падтрымання здароўя сэрца, і вітамінаў А, С, Е. Рэгулярнае ўжыванне памідораў зніжае рызыку развіцця анкалагічных і сардэчна-сасудзістых захворванняў, паляпшае зрок, умацоўвае касцяную тканку і зубы. Таматы нейтралізуюць запаленні і алергічныя рэакцыі, нармалізуюць вагу і кантралююць абмен рэчываў. Дарэчы, у таматах, якія падвергліся тэрмічнай апрацоўцы, на парадак больш антыаксіданту лікапіну, чым у свежых памідорах, бо гэтае рэчыва актывізуецца пад уздзеяннем высокай тэмпературы. Рэцэптаў кансервацыі таматаў існуе велізарнае мноства: ад звыклых смакавых спалучэнняў да арыгінальных, з даданнем незвычайных кампанентаў. Але мы прыкінем кошт марынаваных памідораў па традыцыйным рэцэпце (сёння іх модна закатваць без воцату). На 2 кг таматаў — 1 ч. л. лімоннай кіслаты, 3 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі, палова балгарскага перцу, палова морквы, тры зубчыкі часнаку, 5-6 шт. парэчкавага лісця, дзве галінкі кропу, пяць перцаў гарошкам, два бутоны гваздзікі. На соль, цукар, лімонную кіслату трацім, груба кажучы, рубель. Кілаграм памідораў каштуе па-рознаму: ад 2.30 да 10 рублёў (за прыгожыя сартавыя, ад фермераў). На закаткі звычайна бяруць памідоры па сярэдняй цане — 4,5 рубля, заўважаюць прадаўцы. Нам трэба два кілаграмы — гэта значыць, дзевяць рублёў. На астатнія інгрэдыенты — перац, морква, часнок, кроп і спецыі — закладзём з запасам яшчэ тры рублі. Закатваць будзем у трохлітровым слоіку — якраз шчыльна набіты трохлітровы слоік і змесціць нашы два кіло памідораў (на самай справе 1,6-1,7 кг, але, каб было прасцей, акруглім да двух). Сам трохлітровы слоік каштуе чатыры рублі, плюс накрыўка. Адпаведна, абыдзецца нам такая закатка ў 15-16 рублёў. Для параўнання: у краме слоік марынаваных памідораў, зноў жа 700-грамовы, каштуе ў сярэднім 6 рублёў — адпаведна, 18 рублёў — за крыху болей чым два літры нарыхтоўкі. А ў нас атрымаўся трохлітровы слоік за 16 рублёў.

Ад усіх хвароб — малінавае варэнне

Зразумела, нашы гаспадыні па-ранейшаму вараць варэнне. Больш за ўсё ў асартыменце рынкаў цяпер буякоў. І варта адзначыць, што гэтым летам яны крыху таннейшыя, чым мінулым (кілаграм буякоў абыходзіцца ў 9-12 рублёў), і прапанова па іх большая, чым у мінулыя гады. Ну а калі казаць пра варэнне, то, мабыць, самае «патрэбнае ў гаспадарцы» з улікам штогадовай зімовай эпідэміі грыпу малінавае. На яго карысці, мяркуецца, спыняцца залішне. І так вядома кожнаму: лечыць ад усіх хвароб. Класічны рэцэпт малінавага варэння просты: на кілаграм маліны — кіло цукру, чайная лыжачка лімоннай кіслаты і 3-3,5 шклянкі вады. Кілаграм маліны на рынку (у краме нават не разглядаем — разарымся!) каштуе прыкладна 11 рублёў. Кілаграм слуцкага цукру — 2.69. Ну і лімонная кіслата (пачак — 1.49). Ды яшчэ слоікі і накрыўкі. Усё разам — каля 16 рублёў з капейкамі за два паўлітровыя слоікі варэння, адпаведна, 8 рублёў за адну. Малінавае варэнне прамысловай вытворчасці каштуе ў крамах 5-6 рублёў за 350 г. Такім чынам, па факце ў дадзеным выпадку мы атрымліваем «тое на тое». І ўсё ж дамашняе варэнне нейкае «цяплейшае» ці што. Да таго ж, як мы ўжо казалі, яго вытворчасць — гэта творчасць (нават рыфма атрымалася!).

Сёння малінавае варэнне гаспадыні часта вараць з імбірам і апельсінавай цэдрай, распавялі прадаўцы на Камароўцы. І, гавораць яны, перад такім спалучэннем адступае любы вірус…

Аляксандра АНЦЭЛЕВІЧ

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Чым парадуе «Наш дом»?

Чым парадуе «Наш дом»?

Міжнародная спецыялізіваная выстаўка жыллёва-камунальнай гаспадаркі пройдзе ў Мінску.