Вы тут

Як не падхапіць кішэчную інфекцыю летам


Штогод у Мінску рэгіструюцца выпадкі інфекцыйных кішэчных захворванняў. Як не заразіцца і хто ў групе рызыкі, расказала эпідэміёлаг, паведамляюць «Минск-Новости».


— Выпадкі захворвання на кішэчныя інфекцыі ў сталіцы рэгіструюцца як сярод дарослых, так і сярод дзяцей. Але эпідэміялагічная сітуацыя кантралюемая, — распавяла ўрач-эпідэміёлаг Мінскага гарадскога цэнтра гігіены і эпідэміялогіі Вольга Лапацкая. — Групы рызыкі — дзеці да 2 гадоў. Гэта звязана з высокай успрымальнасцю малых і недастаткова сфарміраванымі гігіенічнымі навыкамі.

Спякотнае надвор’е спрыяе актывізацыі шляхоў і фактараў перадачы кішэчных інфекцый.

— Вядучай мерай прафілактыкі кішэчных інфекцый перш за ўсё з’яўляецца захаванне правілаў асабістай гігіены: трэба мыць рукі перад падрыхтоўкай і прыёмам ежы, пасля наведвання туалета, прыходу з вуліцы, кантакту з хатнімі жывёламі.

Асаблівую ўвагу трэба звярнуць на скорапсавальныя прадукты. Абавязкова правярайце ў крамах тэрмін прыдатнасці вырабаў. Акрамя таго, не набывайце тавары ў сумнеўных кропках і месцах несанкцыянаванага гандлю, у тым ліку размешчаных уздоўж аўтадарог.

Для інфекцый гэтай групы характэрны наступныя сімптомы: млоснасць, ваніты, дыярэя, болі ў жываце, зніжэнне апетыту, павышэнне тэмпературы.

— Пры іх узнікненні неабходна неадкладна звярнуцца па медыцынскую дапамогу: толькі спецыяліст можа паставіць правільны дыягназ, прызначыць неабходны комплекс лабараторных даследаванняў і лячэнне.

Адпачываючы на ​​прыродзе, урач рэкамендуе выконваць наступныя рэкамендацыі:

  • выкарыстоўваць вадкае мыла або антысептычнае сродак для рук;
  • скорапсавальныя прадукты захоўваць у сумцы-халадзільніку;
  • не варта браць прадукты, якія не падвяргаліся тэрмічнай апрацоўцы, яйкі і кандытарскія вырабы з крэмам, малочныя прадукты — у спякоту яны з’яўляюцца пажыўным асяроддзем для развіцця хваробатворных мікробаў;
  • мыць гародніну і садавіну, а таксама посуд толькі бутыляванай або кіпячонай вадой;
  • адмысловы акцэнт на дастатковай тэрмічнай апрацоўцы мяса (дбайна прасмажваць);
  • прадукты павінны быць абаронены ад насякомых, грызуноў;
  • купацца толькі ў вадаёмах, дазволеных для арганізаванага адпачынку.
Прэв’ю: з адкрытых крыніц

Выбар рэдакцыі

Культура

Сусвет пад крыламі наміткі

Сусвет пад крыламі наміткі

Гутарка з мастацтвазнаўцам Марыяй Віннікавай.

Грамадства

Дадатак для падаткаў

Дадатак для падаткаў

Ключавыя навацыі звязаны з лічбавай сферай.