Вы тут

Каша-хвілінка: карысны прадукт ці адходы вытворчасці?


Аўсянку-хвілінку раскрытыкавалі некаторыя нутрыцыёлагі. Маўляў, гэта зусім не тая класічная аўсянка, а сурагат і адходы з мукамольных заводаў.


Фота pexels.com

Але шкодная каша толькі ў галаве ў тых, хто складае такія небыліцы, крыўдуе на фабрыкі, дзе гатуюць аўсяны фастфуд. Бо тэхналогія гатавання звычайнага геркулесу, які трэба 15 хвілін варыць у каструлі, а потым яшчэ настойваць, і кашы-хвілінкі амаль не адрозніваюцца. Спачатку любыя крупы тройчы чысцяць ад бруду, пяску, рэштак казурак, насення пустазелля і шалупіны. А затым параць у вялізнай лазні. Працэс прапарвання адбываецца пры тэмпературы да 100 градусаў.

Прапарваюць крупы, па-першае, каб знішчыць фермент пад назвай ліпаксігеназа, які акісляе тлушчы, насычаючы будучую кашу горкім смакам, а па-другое, каб будучыя шматкі атрымалася распляскаць.

І менавіта ў дэталях гэтага працэсу розніца паміж гатаваннем звычайнага геркулесу традыцыйнага варэння і кашай хуткага прыгатавання. Шматкі «Геркулес» маюць ступень плюшчэння 0,8-0,9 міліметраў. А шматкі маментальнага прыгатавання, якія выкарыстоўваюцца для вытворчасці каш маментальнага прыгатавання, — 0,2–0,4 міліметра.

Гэта значыць, у больш тонкіх шматках грубыя часцінкі збожжа дробняцца на куды драбнейшыя, таму праварваюцца затым нашмат хутчэй. Вось і ўся тонкасць.

Зрэшты, ёсць і другі спосаб гатавання, і ён ператварае кашу ў куды менш карысны перакус. Аўсяныя крупы, перад тым як распляскаць, добра шліфуюць, саскрэбваючы карысныя цвёрдыя абалонкі.

Таму, калі хочацца перакусіць максімальна карыснай кашай, на пакаваннях варта шукаць надпісы накшталт такой — «неапрацаваныя злакі». А фармулёвак накшталт «шліфаванае збожжа» варта пазбягаць. Пры гэтым шкоднымі такія кашы-хвілінкі назваць нельга.
Кашы, якія не патрабуюць варэння, — гэта бяспечны і якасны прадукт. Акрамя таго, вынікі лабараторных выпрабаванняў абвяргаюць міф аб тым, што ў гэтых кашах не захоўваюцца вітаміны, мікра- і макраэлементы.

Дадаткі ў іх таксама бяспечныя, а некаторыя нават карысныя, напрыклад, кавалачкі сублімаваных яблыкаў, клубніц, маліны.

Алена КРАВЕЦ 

Выбар рэдакцыі

Культура

Стасся Корсак: «Заставайцеся індывідуальнымі»

Стасся Корсак: «Заставайцеся індывідуальнымі»

Юная артыстка, якая арганічна падае сябе ў розных вобразах і жанрах. 

Жыллё

Па якіх крытэрыях дамы ўваходзяць у праграму па капрамонце?

Па якіх крытэрыях дамы ўваходзяць у праграму па капрамонце?

Пра ўсе тонкасці правядзення капітальнага рамонту расказалі спецыялісты.