Вы тут

Якіх вітамінаў не хапае вясной?


Чым падкарміць свой арганізм пасля доўгай зімы? У якіх прадуктах шукаць патрэбныя вітаміны?


Вітамін С: налягаем на квашаную капусту і замарожаныя ягады

Ён неабходны для імунітэту, сасудаў, падтрымання маладосці і пругкасці скуры. Зімой і ў пачатку вясны звычайна яго недастаткова ў харчаванні, таму што яшчэ няма сезоннай свежай агародніны і садавіны. А ў паўднёвых фруктаў — вітаміну С няшмат: звычайна імпартныя плады, якія да нас прывозяць, збіраюць, калі яны не дасягнулі спеласці, таму ўтрымліваюць мала «аскарбінкі». Плюс падчас захоўвання і транспарціроўкі яны яшчэ і вітамін С губляюць.

Таму часцей падаём у якасці салаты квашаную капусту замест свежых агуркоў і памідораў. Каб папоўніць сутачную патрэбнасць у вітаміне С, кожны дзень дастаткова з’ядаць 150-200 г квашанай капусты. У ёй прысутнічаюць і прабіятычныя кампаненты — харчовыя валокны, малочная кіслата. Усё гэта стварае спрыяльнае асяроддзе ў кішэчніку і дапамагае імунітэту.

Выдатная крыніца вітаміну С — замарожаныя ягады. Напрыклад, чырвоныя і чорныя парэчкі. 

Калі іх правільна размарожваць, то страты вітаміну С будуць мінімальныя. 

У 100 г свежых чорных парэчак тры сутачныя нормы вітаміну С. У размарожаных, прынамсі, адна застанецца дакладна.

Як захаваць вітаміны? Пасля таго як вы дасталі ягады з маразілкі, іх трэба пакласці ў халадзільнік, каб яны паступова размарозіліся. Або пакінуць пры пакаёвай тэмпературы на стале. Пасля гэтага іх можна дадаваць у тварог, ёгурт, ужываць у якасці дэсерту. Або гатаваць морс, але не кіпяціць, а толькі даводзіць да кіпення і настойваць.

Апроч вітамінаў, ягады багатыя на антыаксіданты. Гэта пігменты, якія надаюць ім колер. Антыаксіданты абараняюць нашы клеткі ад заўчаснага старэння.

Вітамін А: ядзім моркву і печань траскі

Пасля зімы арганізму вельмі патрэбныя тлушчарастваральныя вітаміны, у прыватнасці вітамін А. Ён дапамагае падтрымліваць стан скуры і імунітэту. 

Папярэднікаў вітаміну А, караціноідаў, шмат у моркве, гарбузе, балгарскім перцы.

Але адной агароднінай і пладамі сыты не будзеш. Таму купляем для ранішняга бутэрброда ці салаты на абед печань траскі ці іншых рыб. Вітаміну А ў 100 г печані траскі ў чатыры разы больш рэкамендаванай сутачнай нормы спажывання. Таму для карысці здароўю дастаткова 25 грамаў у дзень.

Вітаміны групы В: гатуем ялавічную печань

Яны дапамогуць і нервы супакоіць, і скуру аднавіць, і разумовую дзейнасць палепшыць. Больш за ўсё вітамінаў групы В у ялавічнай печані. Гэты прадукт — наогул вітамінная бомба, бо ўтрыманне некаторых вітамінаў групы В у ім дасягае 100% ад рэкамендаванай сутачнай нормы спажывання. А вітаміну В12 — некалькі сутачных нормаў на 100 г прадукта.

Алена КРАВЕЦ

Загаловак у газеце: Трайная карысць

Выбар рэдакцыі

Рэгіёны

Што абмяркоўвалі на нарадзе органаў мясцовага самакіравання Брэстчыны ў Пінскім раёне?

Што абмяркоўвалі на нарадзе органаў мясцовага самакіравання Брэстчыны ў Пінскім раёне?

Добраўпарадкаванне населеных пунктаў і навядзенне парадку на зямлі.

Калейдаскоп

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Стральцам на гэтым тыдні не трэба пераацэньваць сваіх магчымасцяў.