Вы тут

Ці дапоўняць кісламалочныя прадукты з Беларусі рацыён касманаўтаў


Беларуская касманаўтка Марына Васілеўская праводзіць навуковыя эксперыменты на МКС. Іх вынікі стануць важкім крокам на шляху развіцця беларускай навукі. Падрабязнасці агучылі ў эфіры тэлеканала «Беларусь 1», паведамляе БелТА.


Фота: БелТА

Праграма была распрацавана ў акадэміях навук Беларусі і Расіі сумесна з «Раскосмасам». Ён прадугледжвае сем мэтавых работ, уключаючы пяць навукова-даследчых і два адукацыйныя праекты. Напрыклад, на борце МКС будуць даследаваны прабіётыкі. Не выключана, што ў далейшым яны будуць скарыстаны ў стварэнні прадуктаў харчавання для касманаўтаў.

Для гэтага вучоныя Інстытута мяса-малочнай прамысловасці Нацыянальнай акадэміі навук распрацавалі спецыяльныя камбінацыі мікраарганізмаў, падабралі малочныя асновы і вызначылі аптымальнае пажыўнае асяроддзе, у якім гэтыя бактэрыі могуць развівацца ва ўмовах космасу. У сваю чаргу Марыне Васілеўскай трэба выканаць заданне па культываванні і захоўванні ўзораў малочнакіслых і біфідабактэрый. Касманаўт таксама вырабіць на арбіце кісламалочныя прадукты з комплексам прабіётыкаў.

Паводле слоў загадчыцы аддзела Інстытута мяса-малочнай прамысловасці НАН Беларусі Наталлі Жабанас, каля 6-7 месяцаў пайшло на выраб узораў, якія адпраўлены на МКС з экіпажам. Усяго ў даследаваннях будуць удзельнічаць 16 штамаў мікраарганізмаў і біфідабактэрый розных відаў, а таксама лактабактэрыі розных відаў.

Загадчыца лабараторыі Інстытута мяса-малочнай прамысловасці Алена Бірук дапоўніла, што з выкарыстаннем культуры прабіётыкаў быў распрацаваны шэраг кісламалочных прадуктаў. Праведзена клінічная апрабацыя гэтых прадуктаў. Даказана эфектыўнасць кісламалочных прадуктаў з прабіётыкі для нармалізацыі мікрафлоры страўнікава-кішачнага гасцінца чалавека. «Плануем, што гэты кісламалочны прадукт, які атрымаем ва ўмовах МКС, і ў далейшым даследуем, будзе першай прыступкай да таго, каб у далейшым ствараць кісламалочныя прадукты на борце МКС і выкарыстоўваць іх у харчаванні людзей, якія працяглы час знаходзяцца ва ўмовах мікрагравітацыі», — сказала яна.

Эксперымент на арбіце пакажа, наколькі камфортна штамы прабіётыкі адчуваюць сябе ва ўмовах бязважкасці. Таксама будуць устаноўлены асаблівасці кісламалочных прадуктаў, атрыманых падчас касмічнага палёту.

Выбар рэдакцыі

Сям'я і дэмаграфія

Святлана Клачкова: Чым больш дзяцей, тым больш любові

Святлана Клачкова: Чым больш дзяцей, тым больш любові

Як жа шматдзетная сям’я спраўляецца з хатнімі клопатамі? 

Культура

Сёлета музей Янкі Купалы адзначае юбілей

Сёлета музей Янкі Купалы адзначае юбілей

«Пласт роднай зямлі — п’едэстал для паэта...» 

Грамадства

Ці забяспечваецца ахова грамадскага парадку на Мінскім моры?

Ці забяспечваецца ахова грамадскага парадку на Мінскім моры?

Пра гэта даведаліся карэспандэнты «Звязды».

Гандаль

Кандытарскія вырабы — брэнд беларускай харчовай прамысловасці

Кандытарскія вырабы — брэнд беларускай харчовай прамысловасці

Напярэдадні Міжнароднага сімпозіума кандытараў эксперты расказалі аб планах і перспектывах кандытарскай галіны.