Вы здесь

Чым савецкая кніга «Кулінарыя» натхніла Сяргея Кірушчанку?


Зайсці ў сталоўку і ўбачыць шэраг самых разнастайных страў — ад мясных да кандытарскіх... Хтосьці, магчыма, у гэты момант пачуе голас страўніка, хтосьці мысленна пачне выбіраць, што пакаштаваць, а хтосьці ўвогуле не будзе думаць пра ежу, а прыгадае мінулае. Напрыканцы лістапада ў мастацкай галерэі «Сталоўка ХУZ» адкрылася выстаўка Сяргея Кірушчанкі «Выхоўваць новыя густы», дзе праз ежу прапануюць адчуць час.


«Торт бісквітны з крэмам».

Сяргей Кірушчанка вядомы гледачам геаметрычнымі абстракцыямі. Але прадстаўлены праект абсалютна новы і для самога аўтара, і для гледача, які ведае гэтага майстра. Мастак звярнуўся да стылістыкі і вобразнасці савецкай мінуўшчыны. Ідэю падказала савецкая кніга «Кулінарыя», выдадзеная ў 1955 годзе, а таксама памяшканне былой заводскай сталовай.

— У гэтай выставачнай прасторы я пабываў на самай першай выстаўцы, дырэктар прапанавала мне арганізаваць свой праект, — расказвае Сяргей Кірушчанка. — Спачатку прапанову я не ўспрыняў. А потым захацелася адпачыць і вярнуцца да сапраўднага алейнага жывапісу. На вочы трапіла кніга «Кулінарыя». Пачаў яе ўважліва разглядаць, зрабіў пару малюнкаў. Пачаў чытаць тэксты і зразумеў, што кніга раскрывае сутнасць савецкага часу, дзе шмат што было прыгожа, але штучна. Вырашыў, што можна зрабіць праект. Зала вялікая, таму разумеў: маленькімі работамі не абмяжуюся. Першапачаткова было задумана, што экспазіцыя павінна быць прадстаўлена на сталах, і ад канцэпцыі не адышлі. Стравы на карцінах — абсалютна прыземленыя — трэба было ператварыць у нешта высокае. Праца была доўгая: працэс заняў цэлы год.

У семантыцы выстаўкі закладзена шмат пластоў, якія перагукаюцца, прапануюць глебу для асэнсавання былой эпохі ў цяперашнім часе. Напрыклад, кніга «Кулінарыя» прадстаўлена як нешта сакральнае (падобна Бібліі), да чаго нельга проста так дакрануцца: знаходзіцца пад шклом пасярод выставачнай прасторы. Але задача мастака была ў тым, каб паказаць паўнавартасны жывапіс.

— Кніга «Кулінарыя» сама па сабе ўяўляе гламур таго часу, яна вельмі добра выдадзеная, — расказвае Сяргей Кірушчанка. — Менавіта таму ў творах прысутнічае ружовы колер, які ўваходзіць у кантраст з чорным і чырвоным. Тушы жывёл маляваў і Рэмбрант, і Суцін, але мне захацелася зрабіць нешта зусім іншае. Аднак у некаторых нацюрмортах гледачы ўбачылі адсылкі да Алёны Кіш і Ніка Пірасмані. Потым я сам прыгледзеўся і зразумеў, што нешта ёсць.

«Камбала смажаная».

Аўтар сапраўды гуляе ружовымі лініямі: яны ўзнікаюць то пасярэдзіне, то знізу, нават аб’ём ліній розны. Мастак кажа, што на гэта паўплывала дзіўная вёрстка кнігі. Падаецца, што моладзі будзе складана адчуць, што аўтар сказаў і чаму менавіта так пабудаваў праект. Але ж гэта і ёсць нагода глыбей адчуць гісторыю.

— З тэмай працаваць было прыемна, бо ў нейкай ступені яна была прысвечана бацькам. Кнігу «Кулінарыя» падарыў бацька маёй маці. Яна ў нейкім сэнсе і сімвал той эпохі. Прыгатаваць стравы па гэтай кнізе было немагчыма, таму што неабходныя прадукты было складана купіць. Памятаю, колькі маму ні прасіў зрабіць пэўную страву, ніколі не атрымлівалася так, як у кнізе. У гэтым і ёсць падман. Аднак разглядаць гэтую кнігу ў дзяцінстве было вельмі займальна, яна была адной з любімых. Мая выстаўка прысвечана людзям, якім выпала жыць у Савецкім Саюзе і якія здолелі вытрываць жудасныя выпрабаванні: рэпрэсіі, вайну, нястачы.

 Экспазіцыя «Выхоўваць новыя густы».

Сяргей Кірушчанка падкрэслівае, што, якім бы ні быў праект, нельга здраджваць мастацтву. Пры любых, самых дарагіх, ідэях, трэба сябе кантраляваць, каб не стаць іх заложнікам. Часам мастакі ўсё ж становяцца заложнікамі напрамкаў, выказванняў, нават грошай, тады губляецца мастацкасць. У гэтым праекце аўтар захаваў, можа, і трагічнае, але жывое мастацтва.

Пасля экспазіцыі ў Мінску праект Сяргея Кірушчанкі паедзе у Кіеў, а потым мастак думае паказаць рэтраспектыву твораў па Беларусі.

Вікторыя АСКЕРА

Название в газете: Са смакам дзеля густу

Выбор редакции

Политика

Второй день ВНС: все подробности здесь

Второй день ВНС: все подробности здесь

В повестке дня — утверждение концепции нацбезопасности и военной доктрины.

Энергетика

Беларусь в лидерах по энергоэффективности

Беларусь в лидерах по энергоэффективности

А среди стран ЕАЭС — на первом месте.

Молодежь

Алина Чижик: Музыка должна воспитывать

Алина Чижик: Музыка должна воспитывать

Финалистка проекта «Академия талантов» на ОНТ — о творчестве и жизни.

Общество

Сегодня начинает работу ВНС в новом статусе

Сегодня начинает работу ВНС в новом статусе

Почти тысяча двести человек соберутся, чтобы решать важнейшие вопросы развития страны.