Вы тут

Што ўключыць у рацыён, каб падтрымаць імунітэт, палепшыць самаадчуванне і настрой


Доўгую халодную зіму мы перажылі. І хоць у акне розніцу не надта відаць, усё ж вясна прыйшла: і дзень прыкметна падаўжэў, і птушкі ціўкаюць раніцай, і ветрык пахне па-вясноваму. Калі ўсё гэта вас не радуе, магчыма, справа ў недахопе вітамінаў і мікраэлементаў — праславутым вясновым авітамінозе. Расказваем, што ўключыць у рацыён, каб падтрымаць імунітэт, палепшыць самаадчуванне і настрой.


Што пакладзём на талерку?

Пра тое, што вясна — своеасаблівы экзамен для імунітэту, усе мы чулі не раз: медыкі паўтараюць пра гэта кожны год з прыходам сакавіка. Менавіта вясной, на фоне традыцыйнага для нашых шырот недахопу вітамінаў, абвастраюцца хранічныя захворванні і прыходзіць апошняя за халодны перыяд, «паслязімовая» хваля прастуд.

Зрэшты, калі разглядаць авітаміноз як захворванне, якое выклікае цынгу, рахіт і іншыя жудасныя наступствы, то ў сучаснай рэальнасці з гэтым сутыкаюцца толькі жыхары самых аддаленых і неўладкаваных куткоў планеты. Ужываючы дадзены тэрмін у побыце, мы хутчэй гаворым аб гіпавітамінозе, калі ў арганізме ўзнікае недахоп некаторых элементаў. 

І няправільны рацыён — не адзіная прычына, якая спрыяе парушэнню вітаміннага балансу ў арганізме. Частыя стрэсы, перанапружанне, недахоп сну і негатыўныя эмоцыі разбураюць нервовую сістэму, а яна, у сваю чаргу, з’яўляецца асноўным рэгулятарам абменных працэсаў. Жорсткія дыеты таксама прыводзяць да выразнага гіпавітамінозу, ды і прыхільнікі вегетарыянскага тыпу харчавання — у групе рызыкі. Хоць з некаторым недахопам вітамінаў вясной у нашых шыротах сутыкаюцца нават тыя, хто быццам бы сілкуецца правільна. Назапасіць у арганізме вітаміны надоўга немагчыма, як немагчыма, напрыклад, выспацца ў запас. Вядома, ёсць выключэнні: вітаміны А і E адкладваюцца ў тлушчавай клятчатцы і, назапашваючыся, могуць захоўвацца да двух гадоў. Але большасць карысных элементаў, на жаль, расходуецца за 2-3 тыдні.

Акрамя вітамінаў, вясной асабліва неабходна атрымліваць у дастатковай колькасці таксама пэўныя мікра- і макраэлементы, якія падтрымаюць імунітэт і зробяць пераход ад холаду да цяпла камфортным. Таму так важна менавіта ў міжсезонне аддаваць увагу рацыёну харчавання.

Што раяць дадаць у вясновы рацыён дыетолагі? У меню сакавіка — красавіка абавязковыя ўдзельнікі — прадукты, багатыя вітамінамі і мікраэлементамі (свежыя гародніна і садавіна). У першую чаргу патрэбныя вітаміны С, А, Е, групы В (у прыватнасці, фоліевая кіслата, або B9). Іх паставяць у арганізм звыклыя нашаму страваванню капуста і буракі, морква і яблыкі. Яшчэ адзін важны інгрэдыент — біфідабактэрыі. Яны выводзяць таксіны і шлакі, падтрымліваюць кішэчнік і рэгулююць імунітэт. 

Шукаем іх у жывых ёгуртах і «кісламалочцы». І трэці «інгрэдыент» добрага самаадчування вясной — бялкі. З іх дапамогай тлушч сыходзіць, а мышачная маса не страчваецца. Уключаем у меню нятлустае мяса, арэхі і бабовыя.

Зялёнае меню

Гэта агульныя рэкамендацыі. А калі казаць аб прыватнасцях, хочацца спыніцца на не самых звыклых у нашай культуры прадуктах, якія спецыялісты рэкамендуюць для вясновага харчавання. І пачнём, зразумела, з зяленіва.

  • Цыбуля-парэй, крэс-салата, сцёблы сельдэрэю. Цыбуля-парэй — магутны антыаксідант, ён багаты як вітамінам С, так і Е, і групы В. Лепш за ўсё ўжываць яе ў свежых салатах, але можна варыць з ёй суп, а таксама тушыць і запякаць. Наогул, хоць яна і прадаецца ў большасці буйных крам, цыбуля-парэй не занадта звыклая для нашай кулінарнай культуры. Ды і каштуе нятанна — на сённяшні дзень у сярэднім амаль 11 рублёў за кіло свежай, турэцкай вытворчасці (фасоўка — 0,2 або 0,4). Хоць яшчэ больш нязвыклая іншая ліставая агародніна — крэс-салата. Яе лічаць скарбніцай вітамінаў. Напрыклад, бэта-караціну ў ёй у чатыры разы больш, чым у яблыку. Таксама гэтая салата багатая клятчаткай, валодае мачагонным і супрацьацёчным эфектам. Трэба сказаць, такое зяленіва нятаннае — у сярэднім 2,99 за 30 г. На шчасце, яго лёгка замяніць больш звыклай і бюджэтнай агароднінай.

Што датычыцца сельдэрэю, многія скажуць, што гэта самае звычайнае зяленіва, такое ж, як, напрыклад, кроп або пятрушка. Але нямала і тых, каму гэтыя сакавітыя тоўстыя сцёблы здадуцца незвычайнымі і нават нясмачнымі (да іх смаку таксама трэба прывыкнуць). Сельдэрэй — найбольш частая рэкамендацыя дыетолагаў у міжсезонне. Ён папаўняе запасы вітамінаў (С, Е, А, групы В) і мікраэлементаў (калій і магній, кальцый і жалеза), дапамагае ад ацёкаў і павышае імунную функцыю. Праўда, каштуе чаранковы сельдэрэй каля 7-8 рублёў за кілаграм.

Чым замяніць? Цыбулю-парэй з поспехам заменіць зялёная цыбуля. Каштуе танней, ёсць у любым аддзеле агародніны, а калі вырасціць яе самастойна на падаконніку — дык і наогул выдаткаў практычна ніякіх. А карысці — проста вагон. Асабліва вясной, калі гіпавітаміноз зніжае імунітэт. Атрымліваем тое, што шукаем: антыаксіданты, тлушчарастваральныя вітаміны (A, бэта-карацін, E і K), водарастваральныя вітаміны (C, B1, B2, B3 (PP), B4, B5, B6 і B9), а таксама макра- і мікраэлементы. Так што ядзім зялёную цыбулю ў салатах, пасыпаем ёй супы і іншыя стравы.

Гэтак жа, на падаконніку, можна вырасціць і зяленіва часнаку. А малады часнок, акрамя вітамінаў (C, B6, B1, B2, B3, B5, B9) і мікраэлементаў (кальцый, калій, фосфар, селен, магній, натрый, цынк, жалеза і марганец), змяшчае прыродны антыбіётык аліцын, які падтрымлівае імунітэт. А заадно спрыяе пахудзенню, што немалаважна напярэдадні сезона лёгкіх сукенак.

Дадаём у рацыён сырую моркву: бэта-карацін дапамагае скуры заставацца свежай і пругкай, валасам — здаровымі і моцнымі, зроку — вострым. І буракі, сырыя і вараныя — яны ачышчаюць кішэчнік ад шлакаў, сасуды — ад бляшак і паскараюць абмен рэчываў у арганізме. Модную крэс-салату заменіць самая звычайная ліставая салата як найбагацейшая крыніца карысных макра- і мікраэлементаў (калій, фосфар, жалеза, ёд, медзь, кобальт, цынк) і вітамінаў (B, E, K, A, PP, C). Ну, а замест сельдэрэю можна есці самую звычайную свежую пятрушку (напрыклад, таксама вырасціўшы яе на падаконніку). Усё тыя ж карысныя ўласцівасці плюс больш звыклы смак.

Чым змяніць тофу?

  • Яшчэ адзін цікавы пункт вясновага меню — соевы сыр (тварог). Іншымі словамі, тофу. Шмат дзе прадаецца (у асноўным у аддзелах веганскай ежы), на нашых прылаўках найчасцей — расійскай вытворчасці. Проста, хутчэй за ўсё, вы не звярталі ўвагі, бо для нас гэты прадукт — усё яшчэ незразумелая экзотыка. Тофу нізкакаларыйны (у 100 г — 73 ккал), амаль не ўтрымлівае вугляводаў і тлушчу пры высокім утрыманні бялкоў і наяўнасці поўнага спектра неабходных чалавеку амінакіслот. Вырабляецца тофу з соі, адзінай з раслін, што змяшчае паўнавартасныя бялкі, цалкам адпаведныя бялкам жывёльнага паходжання. Соя змяшчае бялку больш, чым ялавічына, яйкі, рыба. Расшчапляючыся, соевы бялок не выклікае павышэння халестэрыну 

ў крыві, нават наадварот, зніжае яго ўзровень. Таму ўжыванне ў ежу тофу — прафілактыка праблем сардэчна-сасудзістай сістэмы. Уключэнне тофу ў рацыён прыводзіць да растварэння жоўцевых камянёў і паляпшэння функцыянавання нырак. Гэта каштоўная крыніца кальцыю, жалеза, харчовай клятчаткі, якая паляпшае работу страўнікава-кішачнага апарату. А яшчэ тофу — дзейсны прафілактычны сродак супраць ракавых захворванняў, паколькі выводзіць з арганізма яд дыяксін. На Усходзе тофу — абавязковы прадукт харчавання ў дзіцячых садках, як у нас малочны тварог. Таксама соевы тварог або сыр уваходзіць у склад шматлікіх дыет для жанчын — прадукт змяшчае фітаэстрагены, уздзеянне якіх на арганізм практычна ідэнтычнае жаночаму гармону эстрагену.

Нюанс у тым, што прадукт у нашых шыротах абыходзіцца нятанна (4-6 рублёў за 250 г), да таго ж многім ён здаецца проста нясмачным.

Чым замяніць? Нескладана здагадацца: звыклым малочным тварагом або тварожным сырам. Ну, або ёгуртам. Гэтыя прадукты паставяць у наш арганізм жывыя біфіда- і лактакультуры, а таксама кальцый. Першыя стымулююць імунітэт і забяспечаць ахову ад вірусаў, другі — умацуе косці, пазногці і зубы. Толькі ад салодкіх версій гэтых прадуктаў лепш адмовіцца на карысць варыянтаў «без дабавак». Калі так ужо хочацца падсаладзіць тваражок ці ёгурт, парэжце ў яго садавіну або дадайце трохі мёду.

Банан з селядцом

  • Цяпер моднае ў аматараў здаровага спосабу жыцця і правільнага харчавання авакада — скарбніца карысных тлушчаў, крыніца алеінавай кіслаты і вітамінаў (А, В, С і Е), а таксама магнію і калію. Быццам бы гэтая экзотыка для нашага пакупніка ўжо звыклая, і ўсё ж авакада — досыць дарагі фрукт (19-20 рублёў за кіло), ды і не ўсім даспадобы.

Чым замяніць? Яшчэ больш звыклым экзотам — бананам. Адносна танна і адназначна смачна. Самы даступны па цане фрукт вясной насыціць арганізм павольнымі вугляводамі і клятчаткай, неабходным сэрцу каліем і вітамінамі A, Е і К, а таксама бэта-карацінам і альфа-карацінам. Дарэчы, бананы можна есці не толькі сырымі. Іх рэкамендуецца замест цукру ўключаць у карысныя прысмакі, пячы з іх печыва і рабіць карыснае марожанае.

  • Дарада. Прадаецца ў аддзелах свежай, а таксама замарожанай рыбы. Пастаўляецца найчасцей з Турцыі. Змяшчае ёд, кальцыферол, фоліевую кіслату, вітаміны А, Е і групы В, магній і кальцый. Уключэнне гэтай рыбы ў рацыён падтрымлівае не толькі імунітэт, але і работу шчытападобнай залозы. Затое б’е па кішэні — замарожаная дарада каштуе 26 рублёў з капейкамі за кг, свежая — каля 34 рублёў за такую ж вагу.

Чым замяніць? Звыклы і танны селядзец — гэта тыя ж вітаміны А, Е, групы В, а таксама — вітамін D, калій, фосфар і амега-3. Падтрымае сэрца і сасуды, зробіць больш пругкай скуру і станоўча паўплывае на прыгажосць валасоў. Бонус — прымальны кошт ды тысяча і адна страва, якую з селядцом можа прыгатаваць любая гаспадыня.

  • Цяляціна або бараніна. Гэтае мяса рэкамендуюць уключаць у меню падлеткаў. Таксама пералічаныя віды мяса традыцыйныя ў меню прафесійных спартсменаў. А ранняй вясной іх рэкамендуецца хоць бы раз на тыдзень уключаць у рацыён усім. Такое мяса аптымізуе ўзровень гемаглабіну ў крыві і ўмацоўвае мышцы. Пры нізкай каларыйнасці цяляціна змяшчае амінакіслоты, асноўныя вітаміны (тыя самыя Е, А, С, В), медзь, цынк, магній, жалеза, фосфар і калій. Бараніна пастаўляе ў арганізм вітаміны Е і групы В, а таксама калій, кальцый, магній, цынк, селен, медзь і марганец, жалеза, хлор, серу, ёд, фосфар і натрый. Мінусы абодвух відаў мяса — кошт (у сярэднім ад 15 да 32 рублёў за кілаграм у залежнасці ад якасці і часткі тушы), у выпадку з баранінай — спецыфічны пах, а з цяляцінай — некаторая складанасць гатавання страў (калі прыгатаваць гэтае мяса няправільна, яно атрымаецца жорсткім).

Чым замяніць? Больш бюджэтны варыянт пры тых жа плюсах — індычка. Тыя ж вітаміны А, Е, групы В і багаты склад мікраэлементаў (фосфар, селен, цынк і г. д.), тая ж нізкая каларыйнасць і высокае ўтрыманне бялку. І гатаваць індычку, дарэчы, лягчэй і хутчэй, чым цяляціну або бараніну, менш звыклую для нашых гаспадынь.

Аляксандра АНЦЭЛЕВІЧ

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Бачаць вочы, што купляюць? Як спажыўцу абараніць свае правы, набываючы тавары на сайтах

Бачаць вочы, што купляюць? Як спажыўцу абараніць свае правы, набываючы тавары на сайтах

Продаж тавараў праз інтэрнэт у Беларусі актыўна развіваецца. 

Калейдаскоп

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

АВЕН. На гэтым тыдні фартуна ўсміхаецца вам у многіх справах.