Вы тут

Скарбніца мікраэлементаў. Чаму карысна есці смаўжоў?


Смаўжы — страва хоць і не вельмі звыклая для беларусаў, але карысная і смачная. Як вядома, яна надта цэніцца ў французскай кухні. Аднак яшчэ старажытныя грэкі ведалі пра тое, што смаўжы ядомыя, да таго ж надзвычай пажыўныя. Імі яны ўпрыгожвалі свае святочныя сталы. Старажытныя рымляне трымалі смаўжоў у спецыяльных садах і адкормлівалі араматычнымі травамі, асабліва чабаром, якія надаюць мясу адмысловы водар і смак.


Фота: pixabay.com

Паводле звестак НПЦ па біярэсурсах НАН Беларусі, вінаградныя смаўжы — інвазіўны від, завезены да нас у XVІІ—XІX стагоддзях для паркаў шляхты як экзотыка. Цяпер гэты від шырока распаўсюджаны прыкладна ў 80 раёнах Беларусі. Мэтанакіраваную нарыхтоўку вінаграднага смаўжа ў Беларусі пачалі з 1993 года. Некаторыя дачнікі і фермеры спецыяльна вырошчваюць іх на сваіх участках. Сёння ў нашых крамах смаўжы прадаюцца ў замарожаным выглядзе па-бургундску, па-італьянску, па-каралеўску.

Пра іх карысць расказала ўрач-гігіеніст Мінскага абласнога цэнтра гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя Інга Фядоткава.

Смаўжы — гэта паўнавартасны нізкакаларыйны бялковы прадукт. Яны змяшчаюць прыкладна 15 % бялку, 80 % вады і 2,4 % тлушчу, прычым гэта неабходныя нашаму арганізму амега-3 тлустыя кіслоты. Каларыйнасць 100 г — усяго 90 ккал.

А яшчэ смаўжы — проста скарбніца вітамінаў і мікраэлементаў. Там змяшчаюцца вітаміны групы В, магній, калій, якія дапамагаюць змагацца са стрэсам, бяссонніцай, спрыяюць паляпшэнню работы нервовай, сардэчна-сасудзістай сістэмы і самога сэрца.

Таксама ў смаўжах вялікае ўтрыманне жалеза, фосфару, кальцыю, селену, якія важныя для касцёва-мышачнага апарата. А яшчэ вітаміны А, Е, К, РР і лектыны, пры гэтым практычна адсутнічае халестэрын.

Цікавы факт: да прыгатавання смаўжоў некалькі дзён мораць голадам, каб усё імі з'едзенае «выйшла», абавязкова апырскваюць іх вадой ці нават апускаюць у ваду, каб выдаліць муцін, потым прыводзяць у анабіёз, можна замарозкай, а далей ужо гатуюць.

Такім чынам, смаўжы — суперкарысны, супербялковы і супердыетычны прадукт, а галоўнае — вельмі смачны.

Алена КРАВЕЦ

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Сёння распачынае работу УНС у новым статусе

Сёння распачынае работу УНС у новым статусе

Амаль тысяча дзвесце чалавек збяруцца, каб вырашаць найважнейшыя пытанні развіцця краіны. 

Навука

Наколькі эфектыўна працуе сістэма інтэлектуальнай уласнасці?

Наколькі эфектыўна працуе сістэма інтэлектуальнай уласнасці?

Расказаў першы намеснік старшыні Дзяржаўнага камітэта па навуцы і тэхналогіях Рэспублікі Беларусь Дзяніс Каржыцкі.

Здароўе

У Нацыянальны каляндар плануюць уключыць новыя прышчэпкі

У Нацыянальны каляндар плануюць уключыць новыя прышчэпкі

Як вакцыны выратоўваюць жыцці і чаго можа каштаваць іх ігнараванне?

Грамадства

Курс маладога байца для дэпутата

Курс маладога байца для дэпутата

Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.