Вы тут

Студэнты ФПМІ БДУ распрацавалі тэхналогію "разумнага" парніка


Як расказалі ў прэс-службе ВНУ, у праектную каманду ўвайшлі другакурснік Аляксей Андрэеў, Ілья Вераціла, Дзяніс Сабалеўскі і першакурснік Аляксей Кармазін. Распрацаваная сістэма аўтаномна ажыццяўляе паліў і ветранне цяпліц на падставе паказанняў датчыкаў асвятлення, вільготнасці і тэмпературы паветра і глебы. Падобныя тэхналогіі выкарыстоўваюцца ў прамысловых цяпліцах, а ідэя студэнтаў БДУ арыентаваная на інтарэсы дачнікаў.


Студэнцкая распрацоўка ўяўляе сабой праграмнае забеспячэнне для механізмаў, якія адказваюць за рэгуляванне фортак і кіраванне сістэмай арашэння. Тэхналогія дазваляе ў рэжыме рэальнага часу аналізаваць дадзеныя датчыкаў мікраклімату і рэгуляваць працэсы догляду за раслінамі. Напрыклад, інтэлектуальнае кіраванне прадухіліць пераўвільгатненне глебы і пераахаладжэнне раслін.

Тэмпературны рэжым унутры парніка падтрымліваецца аўтаматычна, зыходзячы з агратэхнічных патрабаванняў культур да ўмоў іх вырошчвання. Пры гэтым паліў раслін ажыццяўляецца своечасова, у патрэбнай колькасці і без удзелу чалавека.

Для функцыянавання сістэмы неабходна ўсталяваць датчыкі мікраклімату і механізмы для паліву і адчынення фортак. Праграмнае забеспячэнне дае магчымасць кіраваць працэсамі догляду са смартфона або персанальнага камп’ютара. З гэтай мэтай аўтары ідэі распрацавалі прататыпы мабільнай праграмы і сайта.

Надзея НІКАЛАЕВА

Выбар рэдакцыі

Культура

Мікалай Пінігін: Каб ведаў як, сам напісаў бы класную сучасную п'есу

Мікалай Пінігін: Каб ведаў як, сам напісаў бы класную сучасную п'есу

На рахунку рэжысёра і мастацкага кіраўніка Купалаўскага тэатра Мікалая Пінігіна больш за семдзесят спектакляў, і па некаторыя з іх хоць зараз ідзі на вуліцу Энгельса. 

Грамадства

Расказваем пра тое, як на Брэстчыне раней гатавалі варэнне і як гэта робяць цяпер

Расказваем пра тое, як на Брэстчыне раней гатавалі варэнне і як гэта робяць цяпер

Аказваецца, у нашых вёсках амаль да другой паловы ХХ стагоддзя не мелі звычкі нарыхтоўваць яго, не ведалі, як варыцца.