Ці ўсе яблыкі аднолькава карысныя, і ці ёсць сэнс выбіраць іх яшчэ і па колеры, не абмяжоўваючыся смакавымі прыхільнасцямі?
Скажам шчыра: у глабальным сэнсе і пры адсутнасці праблем са здароўем вялікага сэнсу ў гэтым няма, адрозненні ў хімічным саставе паміж чырвонымі, жоўтымі і зялёнымі яблыкамі не такія вялікія. Калі ж вы на дыеце альбо пакутуеце ад якога-небудзь захворвання, ніжэйпрыведзеная інфармацыя можа вас зацікавіць.
Так, жоўтыя і асабліва чырвоныя яблыкі ў пераважнай большасці выпадкаў больш салодкія, чым іх зялёныя «сабраты». Адпаведна гэтаму расце і іх каларыйнасць, і глікемічны індэкс. Іншымі словамі, надта салодкія чырвоныя і жоўтыя яблыкі не падыходзяць людзям на дыеце і проціпаказаныя дыябетыкам.
Затое людзям з павышанай кіслотнасцю страўніка, наадварот, варта звярнуць увагу менавіта на аранжава-чырвоныя плады замест кіслых зялёных яблыкаў з большым (часам утрая!) утрыманнем арганічных кіслот. Кіслыя яблыкі проста проціпаказаныя людзям з захворваннямі страўнікава-кішачнага тракту (язвамі, гастрытамі, калітамі і г. д.).
А вось вітамінаў С, РР і групы В больш менавіта ў яблыках зялёных — гэта значыць яны больш карысныя ў плане прафілактыкі авітамінозу і прастуды, а таксама для захавання маладосці.
Вышэй у зялёных яблыках, чым у чырвоных, і ўтрыманне жалеза, а яблычная кіслата спрыяе правільнаму і хуткаму засваенню гэтага жалеза і звязванню яго з гемаглабінам крыві. Пры поўным засваенні адзін яблык дае прыкладна 10 % сутачнай нормы. Дэфіцыт гэтага элемента выклікае анемію.
А вось магутнага антыаксіданту кверцэтыну (як і астатніх вельмі карысных для сардэчна-сасудзістай сістэмы флаваноідаў) больш у пладах з чырвонай і жоўта-аранжавай скуркай.
А яшчэ зялёныя яблыкі менш алергенныя, чым чырвоныя, — гэта даказана.
Ірына Тамковіч
А разам з імі навучанне, сацпакет і нават жыллё.
Беларусь — адзін з сусветных лідараў у галіне здабычы і глыбокай перапрацоўкі торфу.
«Мы зацікаўлены, каб да нас прыязджалі».