Спатрэбіцца: яблыкі (пажадана Антонаўка) — 5-6 кг, вада — 5 л, цукар — 200 г, лісты чорнай парэчкі (можна сушаныя) — 30 шт., лісты вішні (можна сушаныя) — 30 шт., соль — 1 ст. л.
Ваду ўліць у каструлю і паставіць на агонь. Дадаць цукар і соль, памешваючы, давесці сіроп да кіпення. Праварыць вадкасць пару хвілін пры слабым кіпенні.
Зняць каструлю з агню і пакінуць да поўнага астывання. Тым часам прастэрылізаваць тры трохлітровыя слоікі і накрыўкі. Лісце прамыць і абсушыць, пакласці палову на дно слоікаў. Затым напоўніць слоік яблыкамі, пасыпаючы лісцем. Апошнім пластом пакласці лісце. Заліць яблыкі астылым сіропам і накрыць слоікі двума пластамі марлі. Расол, які застаўся, адправіць пакуль у халадзільнік.
Пакінуць мочаныя яблыкі на некалькі дзён у пакаёвай тэмпературы да пачатку працэсу закісання. Калі на паверхні расолу стане ўтварацца пена, яе неабходна зняць лыжкай. Пры неабходнасці з-за зняцця пены даліваць у слоікі расол з халадзільніка.
Калі пена асядзе на дно, трэба закатаць слоікі стэрыльнымі вечкамі і захоўваць мочаныя яблыкі ў цёмным прахалодным памяшканні. Каштаваць не раней, чым праз месяц-два пасля прыгатавання.
Амаль тысяча дзвесце чалавек збяруцца, каб вырашаць найважнейшыя пытанні развіцця краіны.
Расказаў першы намеснік старшыні Дзяржаўнага камітэта па навуцы і тэхналогіях Рэспублікі Беларусь Дзяніс Каржыцкі.
Як вакцыны выратоўваюць жыцці і чаго можа каштаваць іх ігнараванне?
Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.