Вы тут

Навукоўцы падгледзелі ў жука самы белы колер


Які колер можна лічыць ідэальна белым? Накрухмаленую кашулю, медыцынскі халат ці, можа, ліст паперы з прынтара? Усё гэта, несумненна, правільна, але групе навукоўцаў з Кембрыджскага ўніверсітэта ўдалося стварыць рэчыва, у 20 разоў бялейшае за любое вядомае.


Дзіўна, але атрыманы прадукт не з'яўляецца прадуктам хімічнай прамысловасці. Дакладней, з'яўляецца, але не да канца. Для стварэння «абсалютна белага колеру» навукоўцы скапіравалі склад і якасці лускавінак паўднёва-ўсходнеазіяцкага жука Cyphochіlus. Колер гэтага насякомага абумоўлены не пігментамі, а памерам і ўласцівасцямі найтанчэйшых хіцінавых лускавінак, з якіх фарміруецца яго панцыр. Справа ў тым, што белы колер атрымліваецца шляхам змешвання ўсіх астатніх колераў спектра. Пры гэтым найбольшая бель атрымліваецца, калі ўсе колеры адбіваюцца з аднолькавай сілай. Спецыялісты, вывучаючы жукоў Cyphochіlus, высветлілі, што пакрыццё іх панцыра вельмі тонкае, а белы колер утвараецца дзякуючы складанай прасторавай структуры пласта. Ніці хіціну, сплеценыя ў тонкую сетку, дыяметр якой складае тысячныя долі міліметра. Гэта значыць, што свой колер жукі атрымліваюць не з-за змешвання кветак бачнага спектра, а з-за «заплеценай» сеткі хіціну. Дзякуючы гэтаму святло адбіваецца вельмі эфектыўна і з'яўляецца амаль «ідэальным белым». Самыя сапраўдныя прыродныя нанатэхналогіі!

Для паўтарэння тэхналогіі эксперты скапіравалі структуру лускавінак жукоў, выкарыстоўваючы цэлюлозу, тонкія ніткі якой былі ўплецены ў структуру, «падгледжаную» ў жукоў. У будучыні распрацоўка можа быць выкарыстана для стварэння неверагодна яркіх фарбаў і пакрыццяў новага пакалення, якія могуць прымяняцца ў касметычнай, харчовай і фармацэўтычнай прамысловасці.

Іван КУПАРВАС

Загаловак у газеце: Бялей за белае

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Тураўскі крыж упершыню будзе прадстаўлены 26 верасня

Тураўскі крыж упершыню будзе прадстаўлены 26 верасня

На свята Узнясення Крыжа Гасподняга, падчас вячэрняй службы ў Мінскім кафедральным саборы.

Грамадства

Як і чым жыве колішняя «памідорная сталіца» Беларусі?

Як і чым жыве колішняя «памідорная сталіца» Беларусі?

Каб адчуць, чым organіc food адрозніваецца ад звыклых для сучаснага гараджаніна прадуктаў, дастаткова пакаштаваць памідоры ў Савічах і параўнаць іх з таматамі з гіпермаркета.

Грамадства

Генеральны дырэктар РУП «Белпошта» Святлана Юркевіч: Мы будзем развіваць перш за ўсё паштаматы

Генеральны дырэктар РУП «Белпошта» Святлана Юркевіч: Мы будзем развіваць перш за ўсё паштаматы

На працягу многіх дзесяцігоддзяў пошта асацыіравалася з традыцыйным наборам паслуг — лістамі, пасылкамі, газетамі, пенсіямі... Але сучасныя тэхналогіі ўсё больш уваходзяць у наш побыт.