Вы тут

Каманда журналістаў шукае па краіне найлепшыя прадукты Беларусі


Каманда журналістаў шукае па краіне найлепшыя прадукты Беларусі, і цяпер гэта была спроба знаёмства з аўтэнтычным алкаголем заходняй часткі краіны — традыцыйным пушчанскім першаком з Белавежскай пушчы. Усе знакавыя і смачныя прадукты, унікальныя гаспадаркі і гісторыі людзей, якія імі займаюцца, становяцца часткай унікальнага праекта, які ствараецца, — гастранамічнай карты «Баржомі».


Паводле мясцовай легенды, пушчанскі пяршак дастаўлялі ў Крэмль з Белавежскай пушчы спецрэйсам. Ну, а калі ёсць легенды, значыць, напоі нашы могуць быць брэндам — як бургундскае віно для Францыі. Дарэчы, пра віно... Першым прыпынкам у маршруце сталі Самахвалавічы, Інстытут пладаводства НАН Беларусі, дзе на плошчы ў 286 га спецыялісты выводзяць новыя сарты чарэшні, яблыкаў, вішні, сліў, вінаграду — з чаго толькі не зробіш пладова-ягаднае... Селекцыйныя работы пачаліся ў інстытуце яшчэ ў 1930-х, і з таго часу было створана 184 гатункі пладовых і ягадных культур, звыш 40 з якіх паспяхова канкурыруюць з сартамі іншых селекцыйных школ за межамі краіны. Асаблівасць гэтага месца яшчэ і ў тым, што кожны ахвотны можа прыехаць і самастойна сабраць сабе ягады і плады. Дарэчы, гэтыя сады прызнаны аб'ектам культурнай спадчыны.

Наступны прадукт, які «адкрылі» журналісты, — беларускія зёлкі, якія аднолькава добра падыходзяць як для стварэння гарбаты, так і ў якасці прыправы для страў, і, вядома, для настойвання алкаголю. Шэф-кухар рэстарана Міхаіл Палонскі парэкамендаваў шалфей да свініны, чабор — да курыцы і лісічак, а з мяты і ягад можна прыгатаваць неверагодны соус.

Далей у экасядзібе «Лясная» Наталля і Сяргей Зямлянікі расказалі, як аднаўляюць традыцыю збору зёлак і гатавання з іх гарбаткі. На сямейным агародзе можна адшукаць некалькі відаў мяты, а яшчэ мелісу, мацярдушку, шалфей, чабор... Парэчкі і ліпа, шыпшына і рабіна — усяго і не пералічыць, што можна было б прыгатаваць і назваць брэндам краіны, кажа Наталля.

Нарэшце — Нацыянальны парк «Белавежская пушча», адна з 11-ці арганізацый, якой дазволена вырабляць самагон. Паводле слоў культуролага Святланы Кабылкінай, пушчанскі напой вядомы больш як у 75 краінах свету. Летась самагон у пушчу прыязджалі пакаштаваць больш за 9 тысяч чалавек, а сёлета — ужо амаль 7 тысяч.

Ліцэнзія на выраб самагону на тэрыторыі пушчы была атрымана ў 2007 годзе. Але гэтыя месцы былі самагоннымі гістарычна.

«Самагон — частка беларускай традыцыі. Яго выраблялі тут спакон веку. Іван Грозны ўвёў манаполію дзяржавы на выраб алкагольных напояў, а на нашы землі яна не распаўсюджвалася», — кажа кіраўнік Беларускага грамадскага аб'яднання «Адпачынак на вёсцы» Валерыя Кліцунова.

Сакрэт пушчанскага першаку — у асабліва чыстай вадзе, якую бяруць з мясцовай крыніцы глыбінёй 36 метраў. Плюс натуральны састаў: дрожджы, вада, ячмень ці жыта. Настойваюць самагон і на зёлках ды ягадах, той жа шыпшыне, каліне, гатуюць і смачны бальзам, а дабавіш траву зуброўку — вось і фірменная наша «зубровачка»... Ну чым не брэнд?

Словам, ведайце, каштуйце і частуйце знаёмых, але не захапляйцеся! Бо галоўнае ў пошуку аўтэнтычнага — не страціць здароўе, а ўмацаваць яго.

Святлана БАРЫСЕНКА

protas@zviazda.by

Загаловак у газеце: Ад гарбаты з мятай да пушчанскага першаку

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Сёння распачынае работу УНС у новым статусе

Сёння распачынае работу УНС у новым статусе

Амаль тысяча дзвесце чалавек збяруцца, каб вырашаць найважнейшыя пытанні развіцця краіны. 

Навука

Наколькі эфектыўна працуе сістэма інтэлектуальнай уласнасці?

Наколькі эфектыўна працуе сістэма інтэлектуальнай уласнасці?

Расказаў першы намеснік старшыні Дзяржаўнага камітэта па навуцы і тэхналогіях Рэспублікі Беларусь Дзяніс Каржыцкі.

Здароўе

У Нацыянальны каляндар плануюць уключыць новыя прышчэпкі

У Нацыянальны каляндар плануюць уключыць новыя прышчэпкі

Як вакцыны выратоўваюць жыцці і чаго можа каштаваць іх ігнараванне?

Грамадства

Курс маладога байца для дэпутата

Курс маладога байца для дэпутата

Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.