Усяго 1-2 кавалачкі садавіны ў дзень дастаткова, каб знізіць рызыку сардэчнага прыступу або інсульту да 40%. Пра гэта кажуць навукоўцы з Оксфардскага ўніверсітэта, якія даследавалі амаль 500 тыс. чалавек на працягу сямі гадоў.
Аказалася, людзі, якія ўключалі ў свой рацыён садавіну кожны дзень, радзей сутыкаліся з хваробамі сэрца і двума тыпамі інсультаў. Спажыванне садавіны характарызавалася па пяці катэгорыях: «ніколі», «штомесяц», «1-3 разы на тыдзень», «4-6 разоў у тыдзень», «кожны дзень». Так, чым часцей людзі елі садавіну, тым ніжэй была рызыка ўскладненняў. У параўнанні з людзьмі, якія наогул не ўжывалі садавіны, у тых, хто з'ядаў па фрукце кожны дзень, паказчыкі сардэчна-сасудзістых хвароб былі зніжаны на 15%. Паказчыкі ішэмічнага інсульту памяншаліся на 25%, а гемарагічнага інсульту — на 40%. Акрамя таго, у аматараў садавіны быў значна зніжаны сісталічны ціск (на 3,4 міліметра ртутнага слупка) і дыясталічны (на 4,1 міліметра), піша Thе Tеlеgrарh.
Сумесныя праекты ядзерных тэхналогій.
У парадку дня — зацвярджэнне Канцэпцыі нацбяспекі і Ваеннай дактрыны.